Macie ochotę na zupkę? Wypróbowałam coś nowego, a to danie to zupa z gnocchi i kurczaka. Gnocchi oczywiście przyrządziłam własnoręcznie. Skusiłam się kiedyś na kupne gnocchi, ale domowe o niebo lepsze!
Zupa z gnocchi…Pewnie każdą warzywną zupę można ugotować z gnocchi. Miałam akurat szpinak, a i jakieś kurcze w lodówce…ponoć zupę można i na gwoździu ugotować!
Zupa z gnocchi i kurczaka
4-6 porcji
Składniki:
1 ½ wywaru z kurczaka
400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez kości
2 marchewki
250 ml śmietany
sól i pieprz do smaku
garść świeżej bazylii, tylko liście
1 łyżka posiekanego tymianku
100 g wędzonego boczku
300 g gnocchi
Domowe gnocchi
300 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
1 łyżka utartego parmezanu
1 jajko
80 g mąki
Ugotuj wywar z kurczaka z warzywami. Przecedź. Zachowaj marchewkę. Pokrój w słupki i wrzuć do zupy razem z obranym kurczakiem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Przygotuj gnocchi zagniatając ciasto z podanych składników. Uformuj wałeczki, podziel na kulki i zrób wzorek widelcem.
Zagotuj zupę po czym dodaj śmietanę i gnocchi. Gotuj zupę przez 2 minuty. Gnocchi powinny się ugotować przez ten czas, a zupa zrobić bardziej zawiesista.
3 komentarze
Mimo wszystko bardzo oryginalna!
chętnie bym taką zupkę zjadła… uwielbiam gniocchi!! :)
Polecam!