Faszerowane jajka ozdobią stół na każdą okoliczność i imprezę. Ugotowane na twardo jajka można faszerować dosłownie czym popadnie. Wspaniała zimna przekąska na każdą okazję.
Dzisiaj przygotowałam bardzo prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Uwielbiam jajka z pieczarkami! Co ja mówię, jajka mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzą, o choćby te jajka w sosie tatarskim.
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
na 8 porcji
- 4 jajka
- 5 dużych pieczarek
- 1 malutka cebula
- 1 łyżeczka oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżki majonezu domowej roboty, tutaj przepis
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz ze skorupki i podziel na pół. Oddziel żółtka.
- Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Zeszklij cebulę na oleju, po czym dodaj pieczarki. Smaż pieczarki w wysokiej temperaturze, aby szybko odparowały. ostudź.
- Żółtka zgnieć widelcem. Dodaj pieczarki i cebulę, posiekaną na drobno pietruszkę oraz majonez i przyprawy. Wymieszaj.
- Napełnij farszem połówki jajek, udekoruj ewentualnie pietruszką.
ja też jajka mogę jeśc i jeść pod każdą postacią :)
Witam w klubie!
ach jak ja je lubię :)
Uwielbiam jajka faszerowane właśnie za to, że można przyrządzać je na wiele sposobów i za każdym razem to jajko smakuje inaczej :)
Pyszny pomysł na jajeczne święta i nie tylko…