Kolejnym warzywem, które nagminnie wykorzystuję latem jest fasolka szparagowa. Lubię i tą żółtą i zieloną. Pewnie wszyscy z Was znają fasolkę w bułce tartej. Jestem jej fanką, ale bułkę zastępuję mielonymi orzechami. Spróbujcie smakuje o wiele lepiej! Ale wracając do dzisiejszego przepisu proponuję żółtą fasolkę z ziemniakami i kiełbasą. Jest to danie idealne na szybki obiad, danie, które warto włączyć do dań sezonowych. Lubię gotować sezonowo i cierpliwie czekam na owoce i warzywa każdej pory roku. Świeża fasolka zerwana prosto z krzaczka jest krucha, miękka o lekko maślanym smaku, a szparagowa faktycznie smakuje jak szparagi.
Fasolka
Składniki:
na 4 porcje
400 g żółtej fasolki
6 ziemniaków
1 łyżka oliwy
250 g kiełbasy, np. myśliwskiej
1 łyżka świeżego oregano
10 liści świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1 cebula, mała
5 suszonych pomidorów w zalewie
½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Obierz ziemniaki i przekrój na pół. Obierz czosnek i pokrój w kosteczkę. Wsyp do żaroodpornego naczynia. Wlej oliwę, posyp solą, papryką, pieprzem i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 35-40 minut. W międzyczasie pokrój fasolkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki i usmaż na maśle. Odcedź fasolkę i dodaj do kiełbasy wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Smaż przez 2 minuty. Dodaj drobno pokrojone oregano, upieczone ziemniaki i wymieszaj. Podawaj na gorąco. To danie świetnie pasuje do piwa.
9 komentarzy
Świetne danie na szybki obiad, bardzo lubię żółtą fasolkę szparagową :)
Tak, idealna na szybki obiad!
Bardzo lubię fasolkę, a w takiej wersji na pewno smakuje obłędnie :) Chętnie bym zjadła :)
Ja ją uwielbiam!
Do tego piwko i mój mąż będzie w 7 niebie! Świetny przepis.
Piwo koniecznie!
Moje smaki! :)
Naprawdę świetne danie! :)
Bardzo mi się podoba.
Rewelacja. Sycąco i smacznie.
Pozdrawiam serdecznie! Miłego dnia :)
Oh dziękuję!