Zapraszam na danie z tak zwanym super food. Quinoa, jarmuż czy awokado to produkty o dużych wartościach odżywczych. Używam ich często w moich przepisach. Sałatka na ciepło z warzyw to moje ulubione danie na lunch do pracy czy kolację. Sałatka jest lekka, zdrowa. Lubię mieszać…Moja sałatka zawiera węglowodany o niskim GI, dużo protein ale też zdrowe tłuszcze. Takie sałatki mogę jeść codziennie i wiem, że moje samopoczucie będzie zawsze na topie.
Sałatka na ciepło z quinoa, jarmużem i fasolką
Składniki:
na 2 porcje
100 ml quinoa
100 g zielonej fasolki szparagowej
100 g żółtej fasolki szparagowej
3 duże liście jarmużu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
2 jajka
1 awokado
płatki wędzonej chili
sól
Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem dobrze wypłukaj quinoa w zimnej wodzie, wtedy nie będzie gorzka po ugotowaniu. Zblanszuj fasolki i liście jarmuża oderwane z łodyg. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż zioła z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i quinoa. Gorącą sałatkę przełóż na talerz. Usmaż jajka, u mnie sadzone i ułóż na sałatce wraz z awokado. Posól jajka i posyp chili.