Lekka sałatka z arbuza, prażonej ciecierzycy i feta

Nie mogę uwierzyć, że lato już się zbliża ku końcowi! Aby choć na talerzu przedłużyć te wspaniałe beztroskie chwile proponuję kolorową sałatkę na szybki obiad lub lekką kolację. u mnie dzisiaj lekka sałatka z arbuza, prażonej ciecierzycy i feta.
Uwielbiam takie szybkie i lekkie sałatki. Nigdy mi nie brakuje pomysłów na takie smaczności, a nowe przepisy na sałatki są u mnie w domu zawsze mile widziane.

sałatka z arbuza i ciecierzycy

Lekka sałatka z arbuza, prażonej ciecierzycy i feta

4 porcje

Składniki:

1 puszka ciecierzyca, około 400 g

1 łyżka nasion kminu rzymskiego, uprażonych i zgniecionych w moździerzu

szczypta kajeńskiego pieprzu

3 łyżki oliwy z oliwek

½ kg arbuza, pokrojonego w dużą kostkę, bez pestek

½ czerwonej cebuli

garść zielonej sałaty

sól i pieprz do smaku

100 g feta

Vinaigrette

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

sól i pieprz

lekka sałatka z arbuza

Ciecierzycy odcedź na sicie, po czym wymieszaj z oliwą, kajeńskim pieprzem i kminem. Upraż w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 20 minut. W międzyczasie opłukaj sałatę, pokrój cienko cebulę i pokrusz fetę. Ułóż warzywa na półmisku. Powciskaj kawałki arbuza między sałatę, posyp ciecierzycą i pokruszoną fetą. W małym flakonie wstrząśnij oliwę z octem balsamicznym. Przypraw solą i pieprzem i polej sałatkę przed podaniem

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *