379
Czerwona kapusta to jedno z moich najbardziej ulubionych warzyw zima. Lubie czerwona kapuste w roznych kombinacjach smakowych, a ta na pewno przypadnie wam do gustu. Salatke doprawilam troche swiatecznie, bo gozdzikami i zmielonym imbirem. Zamiast cukru dodalam jablko. Ta salatka najlepiej smakuje na cieplo.
Salatka z czerwonej kapusty na cieplo
Skladniki:
na 5 porcji
- 500 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 szalotka
- 1 jablko, starte na duzych oczkach
- 1 lisc laurowy
- 5 gozdzikow
- ¼ lyzeczki imbiru
- 1 lyzeczka balsamicznego octu
- sol i pieprz do smaku
- 1 lyzka masla
Wykonanie:
- Pokroj szalotke w drobna kostke i wraz z przyprawami i startym jablkiem posmaz na masle.
- Dodaj poszatkowana kapuste, ocet balsamiczny i smaz, az kapusta bedzie miekka, ale wciaz lekko chrupiaca.
- Dopraw sola i pieprzem, podawaj na cieplo.
1 Komentarz
ja też bardzo lubię czerwona kapustę; zazwyyczaj robię z babcinego przepisu na słodko :)