Ludzie już niedługo znowu święta i pora na przepis na jajka. Ja tam jajka lubię i jem dziesiątkami w ciągu tygodnia. Nikt mi nie wmówi, że jajka szkodzą, że mają dużo cholesterolu, że tuczą…Taka propaganda dobija mnie jak pisowska zmora! Ostatnio mam ochotę na ostre! Możecie już opuścić brewki, bo ja już dorobiłam się potomków. Po prostu lubię ostre jedzenie, a jak już zacznę to mogę jeść na ostro non stop. Dlatego dzisiaj polecam pyszne jajka faszerowane sriracha mayo i posypane boczkowym crumble…Oj, dzisiaj też Wam zafundowałam lekcje angielskiego…he, he…
Sriracha majo to po prostu majonez, u mnie jak zwykle domowy , wymieszany z sosem sriracha. Sriracha to bardzo ostry sos. Mam małą buteleczkę w lodówce i wciąż nie widzę dna. Sos jest naprawdę ostry, po prostu wypala gardło, więc nawet ja lubiące ostre przyprawy jem go z dozą rozumu. Przepis na jajka na pewno polubicie, bo jajka smakują naprawdę nieprzeciętnie, a do tego jeszcze są posypane boczkowym crumble. Crumble to usmażony i ostygnięty boczuś, który pokruszyłam na jajka. Jak dla to prostu przepis z jajkami nie tylko na Wielkanoc!
Przepis na jajka
Składniki:
4 porcje
4 jajka, 1 jajko na osobę
100 g domowego majonezu, tutaj przepis
4 plastry wędzonego boczku
1 łyżeczka sosu sriracha
sól do smaku
sałata
szczypiorek
Boczek usmaż na patelni. Wyjmij na papierowy ręcznik. Schłodzony boczek pokrusz. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka, zgnieć widelcem i wymieszaj z majonezem i sriracha. Dopraw solą. Gotową pastą napełnij połówki jajek i posyp pokruszonym boczkiem. Ułóż jajka na sałacie i posyp szczypiorkiem.
7 komentarzy
Pyszna przekąska :) W takiej wersji jeszcze nie jadłam.
Moja babcia robiła podobne :)
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami a takie jajaj to obowiązek na stole :) pysznie wyglądają
Dzięki!
Wygląda obłędnie, chętnie bym zjadła :)
Polecam!
My też jajek sobie nie odmawiamy a szczególnie, że mamy stały dostęp do tych wiejskich :)