W moich przepisach często występuje sos chili. Ostatnio używam sosu chili domowej roboty. Nic trudnego zrobić taki sos no i oczywiście jest to sos bez konserwantów, barwników i bóg wie jeszcze czego.
Sos gotuję z czerwonej chili, bo czerwona jest trochę łagodniejsza od jej zielonej siostry. Oczywiście oczyszczam strączki z nasion, ale jak ktoś lubi bardzo ostry sos to nasiona też można wykorzystać.
Taki domowy sos chili może postać w lodówce kilka tygodni. Sos nie jest gęsty, ale też nie lejący. To jest po prostu ostry sos, a nie dip, który służy jako dodatek do potraw czy właśnie dipów.
A na koniec mam dla was trochę faktów. Ostre jedzenie pobudza trawienie i rozgrzewa organizm, czyli zwiększa tak zwaną termogenezę, a to wszystko dzieje się za działaniem kapsaicyny. Zwiększona termogeneza prowadzi do utraty wagi. Większość środków odchudzających zawiera kapsaicynę, a ja mam mój domowy chili sos i kilkaset złotych zaoszczędzonych w portfelu!
Chili sos domowej roboty
około 350 ml
Składniki:
8 czerwonych chili
2 ząbki czosnku
150 ml octu winnego
300 ml wody
100 ml brązowego cukru
Oczyść chili z nasion i pokrój drobno. Zrumień lekko chili na suchej patelni przez 3 minuty po czym dodaj cukier, czosnek, wodę i ocet winny.
Gotuj sos przez 20 minut, a następnie zmiksuj. Przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Z tej porcji wychodzi około pół litra sosu.
11 komentarzy
oj, chyba też go zrobię :)
A prosze bardzo! Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam takie sosy, dorzucam do ulubionych! Pozdrawiam :)
Dziekuję, że zawitałaś do mnie! Pozdrawiam
no i ja również go zapisuję i zrobię na pewno;)
Świetny przepis. Uwielbiam pikantne jedzenie i sos chili, którego używam nie tylko jako składnika potraw, ale także zastępuje u mnie ketchup do kanapek albo dip do różnych przekąsek :)
Ja też tak lubię!
Mam dwa pytania:
1) Jak długo można przechowywać ?
2) Czy można to jakoś pasteryzować, jeżeli tak, to jak to zrobić?;)
Pozdrawiam
Mój miałam w lodówce dwa tygodnie. Bardzo gorący sos można przelać do mniejszych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, wtedy taki sos można przechowywać na zwenątrz do 3 miesięcy, a w lodówce jeszcze dłużej.
Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo dziękuje za odpowiedzi :) miło
Zrobiłem z podobnymi składnikami, tylko bazowałem na habanero, bo chilli jest dla mnie za słabe. Troszkę zmieniłem proporcje i dodałem pomidora i troche przecieru. Narazie super smakuje, zobaczymy jak sie przegryzie :)
Dziękuje!
Masz rację habanero jest ostrzejsze. Też próbowałam …
Pozdrawiam serdecznie