Sos chili domowej roboty

W moich przepisach często występuje sos chili. Ostatnio używam sosu chili domowej roboty. Nic trudnego zrobić taki sos no i oczywiście jest to sos bez konserwantów, barwników i bóg wie jeszcze czego.

Sos gotuję z czerwonej chili, bo czerwona jest trochę łagodniejsza od jej zielonej siostry. Oczywiście oczyszczam strączki z nasion, ale jak ktoś lubi bardzo ostry sos to nasiona też można wykorzystać.

sos chili pyszny i domowy

Taki domowy sos chili może postać w lodówce kilka tygodni. Sos nie jest gęsty, ale też nie lejący. To jest po prostu ostry sos, a  nie dip, który służy jako dodatek do potraw czy właśnie dipów.

chili sos domowej roboty

A na koniec mam dla was trochę faktów. Ostre jedzenie pobudza trawienie i rozgrzewa organizm, czyli zwiększa tak zwaną termogenezę, a to wszystko dzieje się za działaniem kapsaicyny. Zwiększona termogeneza prowadzi do utraty wagi. Większość środków odchudzających zawiera kapsaicynę, a ja mam mój domowy chili sos i kilkaset złotych zaoszczędzonych w portfelu!

Chili sos domowej roboty

około 350 ml

Składniki:

8 czerwonych chili

2 ząbki czosnku

150 ml octu winnego

300 ml wody

100 ml brązowego cukru

Oczyść chili z nasion i pokrój drobno. Zrumień lekko chili na suchej patelni przez 3 minuty po czym dodaj cukier, czosnek, wodę i ocet winny.

Gotuj sos przez 20 minut, a następnie zmiksuj. Przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Z tej porcji wychodzi około pół litra sosu.

 

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *