Mielone kotlety to danie, które większość domowych gospodyń potrafi przygotować. Jednak sos BBQ może być nieco trudniejszy do przygotowania, głównie ze względu na dobór odpowiednich składników. Jak sama nazwa wskazuje, sos BBQ jest przeznaczony na grilla, ale ja używam go także do mielonych kotletów.
Aby dobrze dobrać sos, trzeba zwrócić uwagę na pozostałe składniki w przygotowywanym posiłku. Nie każdy sos pasuje zarówno do mięsa, jak i do warzyw. Jednak BBQ jest uniwersalny, ponieważ świetnie pasuje do mięsa, słodkich marchewek i brokułów, a także do puszystego puree ziemniaczanego.
Moja dzisiejsza propozycja na prosty i codzienny obiad szybko stała się całkiem ekskluzywnym daniem. W przygotowaniu tego obiadu jest wiele momentów, ale jedno jest pewne – sos BBQ można przygotować wcześniej. Ten sos świetnie pasuje do hamburgerów i wegetariańskich burgerów. Surowy sos może też być użyty jako marynata do skrzydełek z kurczaka.
Ugotowany sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub nawet zamrozić. U nas ten sos nie stoi w lodówce zbyt długo, ponieważ bardzo lubimy sosy do obiadu.
Mielone kotlety z sosem są bardzo smaczne. Ja nie lubię dodawać tartej bułki do farszu. Zamiast tego, wolę dodać dużo cebuli i śmietany. Dzięki temu kotlety są bardzo puszyste. Oczywiście, trzeba uważać, aby nie przesmażyć kotletów, ale odpowiednie przygotowanie farszu jest kluczowe.
BBQ sos to bardzo aromatyczny sos, który składa się z mieszanki słodkich i kwaśnych smaków. Można wyczuć w nim nuty pomidorów, melasy, octu i wędzonej papryki. W połączeniu z mięsem, sos BBQ dodaje dymnego i pikantnego smaku, który sprawia, że danie staje się niezapomniane.
Jednym z najlepszych towarzyszy dla BBQ sosu są słodkie karmelizowane marchewki. Kiedy gotujemy marchewki, ich cukry naturalnie karmelizują się, dodając słodkości i karmelu. W połączeniu z pikantnym i aromatycznym sosem, karmelizowane marchewki stają się wyjątkowym elementem posiłku, który pobudza zmysły i smak. To idealna propozycja dla miłośników połączenia słodkiego i pikantnego smaku w jednym daniu.
BBQ sos
około ½ l
Składniki:
2 łyżki kokosowego oleju
½ czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanego tymianku, świeżego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
300 ml ketchupu
2 łyżki melasy
100 ml winnego octu
3 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
sól do smaku
Pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pozostałe składniki i gotować sos przez 10 minut. jeśli sos jest za gęsty, rozcieńczyć wodą. Przelać sos do słoika z nakrętką. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!