Witam w mroźną i ośnieżoną sobotę. Na rozgrzewkę proponuję przepis na orzechowy sos z kurczakiem, który zazwyczaj podaję z ryżem. Sos jest bardzo aromatyczny, a kawałki filetów z piersi kurczaka bardzo miękkie. Od dawna, kiedy przyrządzam kurczaka na grilla lub curry z kurczakiem marynuję mięso w jogurcie.
Filet z piersi kurczaka szybko się przyrządza, ale też łatwo go przegotować. Marynata jogurtowa z przyprawami, oliwą i solą zapobiega przegotowaniu kurczaka. Mało tego! Marynata na bazie tłustego jogurtu sprawia, że mięso z kurczaka jest wyjątkowo kruche, soczyste i bardzo aromatyczne. Tak zamarynowanego kurczaka można przeznaczyć na grilla lub podsmażyć i dodać do sosu.
Kiedy przyrządzam to danie na obiad to smażę kurczaka przed dodaniem do sosu. Nie ma nic gorszego jak wrzucić surowego kurczaka do gotującego się sosu. Prawie usmażony kurczak zachowuje soczystość i „dochodzi” w gotującym się sosie.
Jak wspomniałam wyżej orzechowy sos z kurczakiem świetnie smakuje z ryżem, ale można też do niego ugotować bulgur, czy inną kaszę. Dodatkowo można dodać smażone kawałki cienkiego chleba jak tortilla lub naan. Akurat została mi jedna tortilla, którą pokroiłam na trójkąty, usmażyłam i posypałam kajeńskim pieprzem.
Spróbujcie ugotować to danie, a na pewno nie pożałujecie! Smakuje wyjątkowo!
Orzechowy sos z kurczakiem
4 – 6 porcji
Składniki:
800 g fileta z kurczaka
100 g greckiego jogurtu, 10% tł.
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka wędzonej papryki
2 łyżeczki soli
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta mielonego habanero lub innego chili w proszku
250 ml kokosowego mleka
50 g orzechowego masła
400 g krojonych pomidorów z kartonu
250 ml wrzątku
¾ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka garam masala lub kminu rzymskiego
3 łyżki masła
sól do smaku
pęczek świeżej kolendry
1 limonka pokrojona w ósemki
3 łyżki orzechów ziemnych
Do głębokiego naczynia włożyć jogurt, wlać oliwę, dodać przyprawy i sól, wymieszać. Filety z piersi kurczaka podzielić na kawałki i włożyć do marynaty. Wymieszać mięso z marynatą, przykryć naczynie folią spożywczą i marynować przez godzinę lub pozostawić na noc w lodówce.
Rozgrzać łyżkę masła w garnku o grubym, nieprzywierającym dnie. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Dodać orzechowe masło, kokosowe mleko, pokrojone pomidory i wrzątek. Doprawić solą, przyprawami i gotować sos przez 10 minut. Sos można zmiksować, ale ja lubię jak ma nieco strukturę.
Rozgrzać resztę masła na patelni i smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor przez około 4 minuty. Włożyć mięso do sosu i gotować jeszcze przez 5 minut. Gotowy sos posypać posiekaną kolendrą i pokrojonymi orzechami ziemnymi.
Podać sos z ryżem, sałatą, limonką i smażonym chlebem.