W przerwie między kolejnym deszczem zdążyłam grillować warzywa i mięso. Nie wiem jak Wy ale dla mnie grillowane szparagi to przepyszny dodatek do mięsa, ryb i sałatek. Najczęściej przyrządzam zielone szparagi. Przyrządza się je bardzo szybko. Grillowane szparagi zwiastują u mnie początki grillowania na świeżym powietrzu. Co prawda ja wolałabym aby już było trochę więcej ciepła, ale 17 stopni na grilla to idealna temperatura.
Coś dzisiaj jeszcze grillowałam? Filety z piersi kurczaka, które wcześniej zamarynowałam. Moja marynata do kurczaka jest bardzo prosta. Kiedy mam zamiar przyrządzać filety z piersi kurczaka to wybieram marynatę na bazie jogurtu i soku z cytryny. Gwarantowane, że mięso będzie kruche i soczyste. Poza tym do marynaty dodaję świeży tymianek. Mam słabość do tymianku i cytryny. Kiedyś miałam w moim ogródku tymianek cytrynowy ale zmarzł. Od tej pory nie mogę jakoś na niego natrafić, a jest taki piękny, o żółto zielonych liściach.
Natomiast mój tradycyjny zielony tymianek rośnie jak zwariowany i jego to użyłam do marynaty. Mięso na grilla trzeba koniecznie zamarynować przynajmniej na 2 godziny przed grillowaniem, a najlepiej przez noc. Ze szparagami czy innymi warzywami nie ma takich ceregieli. Wystarczy je wymieszać z oliwą i wrzucić na ruszt. Dopiero po upieczeniu doprawić solą, przyprawami i ziołami. Jeśli macie hodujecie zioła w przydomowym ogródku lub na balkonie to korzystajcie z nich jak najwięcej.
Pysznym dodatkiem do grilla jest tzatziki czyli grecki jogurt wymieszany z ogórkiem, solą, czosnkiem i pieprzem. Czasami dodaję do niego zioła takie jak mięta pieprzowa czy świeże oregano. Lubię takie świeże pachnące dodatki, zapach grillowanego mięsa, a na deser słodkie truskawki. Tak dzisiaj mieliśmy ucztę. Wspomnę, że jeszcze ugotowałam ryż z szafranem. Na młode ziemniaki muszę jeszcze trochę poczekać. Taki to był dzisiaj obiad z grilla. Resztki zapakowane na jutro do pracy.
Obiad z grilla
na 5 osób
Szparagi
500 g zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
sól morska do smaku
Kurczak z grilla
800 g filetów z piersi kurczaka
100 g greckiego jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
1¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
1 cebula
1 czosnek solo
3 łyżki oliwy
1½ łyżeczki soli
Pozostałe dodatki
5 pomidorów
Zacznij od przygotowania marynaty. Do głębokiej miski włóż jogurt, wlej oliwę, dodaj sól, przyprawy i tymianek. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka i rozdrobniony czosnek. Wymieszaj marynatę. Pokrój kurczaka na kawałki i wymieszaj z marynatą. Marynuj przynajmniej 2 godziny.
Rozgrzej grill i zacznij grillować pomidory w całości lub przekrój je pół. Zamarynowane mięso nadziej na metalowe szpikulce i grilluj na dobrze rozgrzanym grillu. Posmaruj szparagi oliwą i grilluj około 3 minut, odwracając co i rusz. Przugotuj tzatziki i ugotuj ryż (kliknij w linki po przepisy). Podaj kurczaka ze szparagami, pomidorami, tzatziki, ryżem, ziemniakami lub chlebem.
4 komentarze
Sezon na grilla i szparagi w pełni, więc przepis jak najbardziej na czasie. Często wykorzystuję szparagi w kuchni, ale nigdy nie myślałam o wykorzystaniu ich na grilla. Zaciekawiłaś mnie tym pomysłem, zwłaszcza, że cała moja rodzina lubi kurczaka. Dzisiaj mamy wieczorem gości, więc może zaskoczę ich nowym przepisem :-)
Trochę pracochłonny ten przepis, ale efekt końcowy palce lizać.
osobiście wolę białe szparagi, ale całość wygląda bardzo apetycznie :) przy takim daniu to nawet najlepszy catering i restauracja w mieście mogłyby się schować ;)
Bardzo ciekawy sposób podania szparagów. Sprawdzę go przy najbliższej okazji.