625
Kolejny gulasz mięsny na codojedzenia tym razem z kurczakiem. Długo myślałam czy użyć całego kurczaka czy tylko udka. Problem się rozwiązał jak zajrzałam do pobliskiego sklepu, gdzie wyjątkowo świeciło pustkami, a lodówce leżały jedynie świeże pałki z kurczaka.
Gulasz z kurczaka jest bardzo aromatyczny. Obok naszych rodzimych warzyw,dynii i jabłkowego soku dodałam szczyptę szafranu… Oj , tak bez szafranu nie mogę żyć!
Przepis na gulasz z kurczaka z nutą szafranu
Składniki:
na 5 – 8 porcji
- 1 ½ kg pałek, udek z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 czosnek solo
- 400 g dynii
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- ½ g szafranu, nitek lub zmielonego
- 300 ml jabłkowego soku
- 300 ml wywaru z kurczaka, u mnie domowej roboty
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki świeżych ziół, u mnie rozmaryn, tymianek i estragon
- ½ łyżeczki chili płatków
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubozmielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
Wykonanie:
- Posyp pałki z kurczaka papryką, solą i pieprzem i zrumień na oleju. Wyjmij z patelni.
- Do tej samej patelni wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i zioła. Podsmaż lekko.
- Obierz ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podsmaż przez minutę, dodaj mięso, bulion. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w soku i wlej do gulaszu. Gotuj gulasz przez 30 minut. Po 15 minutach dodaj pokrojoną w kostkę dynię.
- Podaj gulasz z chlebem, ryżem lub kaszą.
6 komentarzy
Pyzsności Gosiu serwujesz!
I ja szykuję coś szafranowego…
A to czekam!
Skosztowałabym… bardzo ładne zdjęcie
Dziękuję Basiu!
Zjadłabym takiego kurczaka, wygląda smakowicie :) Widzę, że szaleństwa z szafranem ciąg dalszy :)
Tak, tak… i będzi jeszcze więcej!