379
Dawno nie robiłam naleśników. Moje dzieci lubią amerykańskie pancakes, a więc dzisiaj upiekłam im dyniowe placuszki z pistacjami, do tego polane syropem z agawe.
Dyniowe placuszki to super pyszne śniadanie czy podwieczorek. Bardzo lubię dogadzać moim bliskim i cieszę się kiedy mnie pochwalą, że im smakowało. Dyniowe placuszki z korzennymi przyprawami to nowy przysmak, więc na to wygląda, że rozstania z dynią jeszcze nie będzie…
Przepis na dyniowe placuszki z pistacjami
Składniki:
na 20 placuszków
- 375 ml mleka
- 375 puré z dynii
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki winnego octu
- 500 ml mąki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki zmielonych gożdzików
- 300 ml obranych orzechów, u mnie pistacje
- masło do smażenia
Wykonanie:
- W oddzielnych miseczkach wymieszaj mokre i suche składniki. Pistacje zachowaj do posypania.
- Połącz teraz mokre i suche składniki bardzo delikatnie, nie mieszaj.
- Smaż małe okrągłe placuszki, które natychmiast po wylaniu na patelnię posyp pistacjami.
- Podawaj placuszki polane syropem agawe lub klonowym.
5 komentarzy
pistacje, agawa i placuszki! Czy posiłek może brzmieć lepiej?!?! Chyba nie.. ;D
A dzisiaj resztki na śniadanie…
podobają mi się te placuszki
Polecam Iza!
[…] Pumpkin Pancakes Pumpkin pancakes with pistago. (in Polish with translator)For full “Pumpkin Pancakes” recipe click here […]