460
Niewątpliwie dyniowe placuszki należą do prostych potraw, które nieraz uratowały mój dzień. Pożywne, smaczne, a przede wszystkim szybkie w robieniu. Oczywiście pod warunkiem, że mam się wcześniej przygotowane dyniowe puree. Jeśli nie to robię placki dyniowe na ostro ze świeżej dynii.
Przepis na dyniowe placuszki z dżemem
Składniki:
- 300 ml dyniowego puree, u mnie dynia piżmowa
- 100 ml joghurtu
- 3 jajka
- 300 ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- dżem lub cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Obierz dynię, oczyść z pestek i miękkiego miąższu. Pokrój dynię na małe kawałki i piecz w piekarniku na 200ºC przez 25 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij z piekarnika i zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
- Wymieszaj puree dyniowe z jajkami i jogurtem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
- Smaż małe placuszki po obu stronach w niskiej temperaturze. Podawaj placki z dżemem lub cukrem pudrem.
4 komentarze
pyszności!
Mmm, pychotki :)
A myślisz, że z mlekiem by wyszły?
Tak, tylko mniej mleka wtedy
Sezon na dynię w pełni więc odszukałam przepis i wypróbuję. U nas dynia piżmowa mniej popularna, ale czasami uda się ją kupić na straganie.