Pizza na zakwasie! Skąd ten pomysł? Po prostu musiałam wypróbować coś nowego. Ciasto na pizzę wyszło bardzo fajne. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką orkiszową, ku niezadowoleniu moich dzieci, ale po pierwszym kawałku stwierdziły, że taka pełnoziarnista pizza nie jest zła.
Pizza zrobiłam na zakwasie pszennym, dodałam również trochę drożdży, bo nie miałam za dużo czasu na wyrastanie ciasta. Oczywiście polecam pizza z surówką z białej kapusty.
Przepis dołączam do wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Wisły.
Pizza na zakwasie
5 sztuk
Składniki:
250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
450 g mąki pszennej
400 – 450 g zimnej wody
100 g zakwasu pszennego
10 g drożdży
1½ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
szynka
chorizo salami
sos do pizzy, pomidorowy
pieczarki, uprzednio podsmażone na patelni
ser
cebula
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas, oliwę i obie mąki. Zagnieć ciasto i pracuj przez 7 minut przy pomocy robota. Dodaj sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 5 minut.
Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Podziel ciasto na 5 części, uformuj kule i rozwałkuj każdy kawałek na okrągły placek o średnicy 25 cm.
Posmaruj pomidorowym sosem. Ułóż kolejno cebulę, szynkę, salami i pieczarki. Posyp startym serem.
Piecz pizza w nagrzanym na 225ºC piekarniku (termoobieg) na dolnym poziomie przez około 15 minut.
8 komentarzy
Pizza na zakwasie, a to ciekawe ;) Wygląda bardzo smacznie ;)
Dziękuję!
Smakowicie wygląda! Dziękuje za dołaczenie jej do listy „Na zakwasie i na drożdżach”
Dziękuję
pizza na zakwasie… super!
Polecam!
w takim wydaniu jeszcze pizzy nie jadłam ale wygląda tak cudownie, że chętnie bym zjadła:)
Ładne masz zdjęcia w tym wpisie.
W moim przypadku upieczenie pizzy z ciasta na zakwasie było eksperymentem – chciałem zobaczyć co z tego wyjdzie. Wynik przerósł moje najśmielsze oczekiwania, od tego czasu jestem fanem pizzy na cieście na zakwasie, ja używam pełnoziarnistej mąki żytniej.