Pizza z szynką parmeńską i szparagami

Co dzisiaj ugotowaliście, a może upiekliście na obiad? Moi mężczyźni namówili mnie na pizzę. Niedzielna pizza i jak zwykle każdy z nas miał swoją własną, ulubioną. Moje dzieci mogą jeść na około capricciosa czy romana. Ja natomiast testuję co i rusz nowe smaki. Moja niedzielna pizza to pizza z szynką parmeńską i szparagami. Uwielbiam szynkę parmeńską. Lekko przestudzona jest taka chrupiąca i smaczna. Świetnie pasuje do nieco słodkich szparagów. Bardzo lubię pizzę ze szparagami. Korzystam póki jeszcze są. Jeśli już piekę pizzę to również przygotowuję surówkę do pizzy z białej kapusty. Najprostsza i najsmaczniejsza coleslaw! Do pizzy idealna. Lubicie domową pizzę? Od kiedy mam kamień do pizzy pieczenie pizzy sprawia mi dużo przyjemności.

niedzielna pizza

pizza_przepis

Niedzielna pizza

Składniki:

1 pizza

200 g mąki

100 ml zimnej wody

10 g drożdży

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka oliwy

80 g szynki parmeńskiej

100 g mozzarella, sałatkowe kuleczki

200 g szparagów

1 łyżka orzechów piniowych

2 łyżki pomidorowego sosu do pizzy

kilka listków świeżej bazylii

coleslaw do pizzy, tutaj przepis

pizza_niedzielna

Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu to nagrzej go piekarniku, przynajmniej przez godzinę. Drożdże rozpuść w wodzie z oliwą. Dodaj mąkę i zarób gładkie ciasto. Przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Odetnij końcówki od szparagów i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą, po czym skrop oliwą. Przygotuj surówkę i sos do pizzy, przepisy dołączone w linkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, u mnie dzisiaj pizza w kształcie elipsy. Posmaruj spód przygotowanym sosem. Ułóż szynkę i szparagi na spodzie i pomiędzy powciskaj kuleczki mozzarella. Ułóż pizzę na kamieniu i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku na 250ºC przez około 10 minut. Wyjmij pizzę na deskę i posyp prażonymi piniami. Podaj z surówką. Smacznego!

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.