Zazwyczaj smażę naleśniki na śniadanie lub do obiadu. Dzisiaj zrobiłam dzieciom podwieczorek z naleśników z tahini. Naleśniki sezamowe polecam wszystkim, którzy lubią sezam. Ja przepadam za sezamem i naturalną rzeczą było dla mnie wypróbować sezamową pastę w naleśnikach. Tahini to pasta powstała ze zmielenia prażonego sezamu. Jest wspaniała i jeśli nie znajdziecie jej w sklepie to możecie zmiksować je sami. Potrzebny jest jednak dobry mikser, bo miksowanie trwa długo. Ale mniejsza oto. Nieraz miksuję sezam ale najczęściej kupuję gotową pastę.
Ciekawi jesteście jak smakują sezamowe naleśniki. Są bardzo smaczne i pachną oczywiście sezamem. Podałam je z twarogiem i owocami. Naleśniki na podwieczorek muszą być na słodko, prawda!
Naleśniki z tahini
Składniki:
14-16 naleśników
4 jajka
700 ml mleka
4 łyżek tahini
300 g mąki
1½ łyżeczki soli lub wedle smaku
masło do smażenia
Dodatkowo
500 g twarożku
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
cukier do smaku
owoce
kokosowe chipsy i cukier puder do posypania
owocowy sos do polania
Jajka zmiksuj z mlekiem, solą i sezamową pastą. Dodaj tahini przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj na gładkie ciasto. Rozgrzej masło i smaż naleśniki po obu stronach, aż zaczną się lekko rumienić. Każdy naleśnik posmaruj serkiem wymieszanym z wanilią i cukrem. Zwiń w rulon przekrój na pół. Ułóż naleśniki na talerzu. Posyp jagodami, kokosowymi chipsami i cukrem pudrem. Na koniec polej owocowym sosem.
12 komentarzy
A ja właśnie po konsumpcji naleśników zrobionych przez mojego męża :)
Dobrze masz! Mój mąż nie jada naleśników…
przygarnij mnie:)
He, he…
Świetne!bardzo jestem ciekawa ich smaku też bardzo lubię tahini:-)
Fajne! sezam dosyć wyczuwalny…
Naleśniki z sezamem, musiały być bardzo smaczne.
O tak!
Ależ apetyczne są te zdjęcia! Zjadłabym takie naleśniki z wielką ochotą :)
Dziękuję Agnieszka!
Uwielbiamy sezam, więc takie naleśniki zjadłybyśmy z ogromną chęcią <3
Jestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego :)