Naleśniki z tahini na podwieczorek

Zazwyczaj smażę naleśniki na śniadanie lub do obiadu. Dzisiaj zrobiłam dzieciom podwieczorek z naleśników z tahini. Naleśniki sezamowe polecam wszystkim, którzy lubią sezam. Ja przepadam za sezamem i naturalną rzeczą było dla mnie wypróbować sezamową pastę w naleśnikach. Tahini to pasta powstała ze zmielenia prażonego sezamu. Jest wspaniała i jeśli nie znajdziecie jej w sklepie to możecie zmiksować je sami. Potrzebny jest jednak dobry mikser, bo miksowanie trwa długo. Ale mniejsza oto. Nieraz miksuję sezam ale najczęściej kupuję gotową pastę.

nalesniki

Ciekawi jesteście jak smakują sezamowe naleśniki. Są bardzo smaczne i pachną oczywiście sezamem. Podałam je z twarogiem i owocami. Naleśniki na podwieczorek muszą być na słodko, prawda!

pancakes

Naleśniki z tahini

Składniki:

14-16 naleśników

4 jajka

700 ml mleka

4 łyżek tahini

300 g mąki

1½ łyżeczki soli lub wedle smaku

masło do smażenia

Dodatkowo

500 g twarożku

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

cukier do smaku

owoce

kokosowe chipsy  i cukier puder do posypania

owocowy sos do polania

nalesniki_tahini

przepis_sniadanie_nalesniki

Jajka zmiksuj z mlekiem, solą i sezamową pastą. Dodaj tahini przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj na gładkie ciasto. Rozgrzej masło i smaż  naleśniki po obu stronach, aż zaczną się lekko rumienić. Każdy naleśnik posmaruj serkiem wymieszanym z wanilią i cukrem. Zwiń w rulon przekrój na pół. Ułóż naleśniki na talerzu. Posyp jagodami, kokosowymi chipsami i cukrem pudrem. Na koniec polej owocowym sosem.

nalesniki_przepisy

 

SparaSpara

SparaSpara

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.