Kolejna propozycja na przemycenie szpinaku, placuszki szpinakowe, które dzisiaj proponuję na słodko z lekko ubitą śmietanką i malinami. Placuszki bardzo smakowały, moje dzieci zachodziły w głowę skąd ten zielony kolor, ale nawet się nie domyśliły, że to szpinak… Przepis na placuszki jak zwykle prosty. Można użyć mrożonego, zmielonego szpinaku, przed użyciem lekko odciśniętego z wody.
Polecam również inne placuszki dyniowe placuszki z pistacjami czy jogurtowe placki z truskawkami.
Przepis na placuszki ze szpinakiem
Składniki:
na 12 placuszków
- 200 ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 białka
- 200 ml jogurtu
- 1 ml puree szpinakowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Wymieszaj suche i mokre składniki w oddzielnych miskach, a następnie delikatnie połącz. Smaż małe okrągłe placuszki na małym ogniu.
- Podaj placuszki z bitą śmietaną malinami, oprószone cukrem pudrem.
5 komentarzy
Jakie one apetyczne! Ciekawi mnie podanie na słodko – z chęcią wypróbuję, bo w końcu placki cynamonowe z cukinii już podbił moje serce :)
Polecam!
Jak sie robi to puree szpinakowe?
Jeśli mrożony szpinak jest zmielony i zmiksowany to wystarczy go tyko rozmrozić i lekko odcedzić na sicie. W całości zamrożone liście rozmrażam, odciskam nadmiar wody i miksuję za pomocą miksera. Swieży szpinak wystarczy tylko poszatkować i zmiksować mikserem.
Pozdrawiam!
super kolorowo wyglądają