Placki czy amerykańskie pancakes to ulubione danie na śniadanie w naszym domu. Nie zawsze mam czas przyrządzić je w tygodniu ale w weekend nie mam wymówki. Placuszki chia to kolejny przepis na placki tymi popularnymi i bardzo zdrowymi nasionami. Tym razem zrobiłam je z mąki grahamki. Placki są puszyste i pożywne. Lubimy je jeść z jogurtem wymieszanym z miodem i jagodowym sosem czy też dżemem. O tej porze używam często mrożonych jagód. Zasypuję je cukrem i gotuję kilka minut. Tak przyrządzone jagody są idealne do placków.
Z przepisu poniżej wychodzi 10 puchatych placuszków. Placki podczas smażenia praktycznie podwajają swoją objętość.
Placuszki z chia
10 puchatych placków
Składniki:
150 g mąki grahamki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1½ łyżki miodu
50 ml jogurtu
275 ml mleka
2 łyżki nasion chia
masło do smażenia
Suche składniki wymieszaj w misce trzepaczką. Następnie dodaj po kolei wszystkie mokre składniki i wymieszaj trzepaczką. Odstaw ciasto na 10 minut aby chia napęczniały. Rozpuść masło i smaż placuszki o średnicy około 10 cm na średnim ogniu. Placki podczas smażenia zwiększają swoją objętość i grubość.
7 komentarzy
Uwielbiam wszelkie placuszki, ale takich jeszcze nigdy nie próbowałam :)
Zawsze coś innego no i te super zdrowe chia!
Cóż za piękne zdjęcia, inspirująco :)
Dziękuję!
Uwielbiamy jak chia potem w środku fajnie chrupią :)
Jak to obłędnie wygląda!
Dziękuję!