Placuszki z chia na grahamce

Placki czy amerykańskie pancakes to ulubione danie na śniadanie w naszym domu. Nie zawsze mam czas przyrządzić je w tygodniu ale w weekend nie mam wymówki. Placuszki chia to kolejny przepis na placki tymi popularnymi i bardzo zdrowymi nasionami. Tym razem zrobiłam je z mąki grahamki. Placki są puszyste i pożywne. Lubimy je jeść z jogurtem wymieszanym z miodem i jagodowym sosem czy też dżemem. O tej porze używam często mrożonych jagód. Zasypuję je cukrem i gotuję kilka minut. Tak przyrządzone jagody są idealne do placków.

placuszki z chia

Z przepisu poniżej wychodzi 10 puchatych placuszków. Placki podczas smażenia praktycznie podwajają swoją objętość.

Placuszki z chia

10 puchatych placków

Składniki:

150 g mąki grahamki

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1½ łyżki miodu

50 ml jogurtu

275 ml mleka

2 łyżki nasion chia

masło do smażenia

przepis placki

Suche składniki wymieszaj w misce trzepaczką. Następnie dodaj po kolei wszystkie mokre składniki i wymieszaj trzepaczką. Odstaw ciasto na 10 minut aby chia napęczniały. Rozpuść masło i smaż placuszki o średnicy około 10 cm na średnim ogniu. Placki podczas smażenia zwiększają swoją objętość i grubość.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *