O nie! Jeszcze nie zakończyłam sezonu z dynią, a wręcz przeciwnie! Właśnie wymyśliłam sobie aromatyczne chutney z dynii, które na pewno będzie pyszne do świątecznego indyka o ile dotrzyma do tego czasu… zrobię następne!
Przepis na aromatyczne chutney z dynii
Składniki:
około 1 l chutney
- 1 kg dynii, u mnie tradycyjna duża bambina
- 3 jabłka
- garść suszonej żurawiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwone chili
- ½ chili płatków lub dodatkowe chili
- 3 łyżki masła
- 2 dl winnego octu
- 5 cm świeżego imbiru
- 2 patyczki cynamonu
- 6 gozdzików, całych
- 90 g cukru
- 90 g brązowego cukru
- sól do smaku
Wykonanie:
- Pokrój dynię i jabłka w kostkę. Pokrój cebulę i chili w drobną kostkę, a czosnek przepuść przez praskę. Podsmaż cebulę, chili i czosnek na maśle nie rumieniąc.
- W rondelku z o grubym nie przywierającym dnie rozpuść cukier. Kiedy cukier będzie już płynny i zacznie bulgotać dodaj masło i zamieszaj. Dodaj teraz wszystko z drugiej patelni oraz dynię i jabłko, dynamon i gozdziki.
- Smaż chutney przez około półtorej godziny. Po 30 minutach wlej ocet winny. Gotowe, gorące chutney posól wedle smaku i przełóż do słoików, u mnie z gumką. Zamknij i odwróć do góry nogami. Przechowuj do 3 miesięcy lub dłużej w lodówce.
Polecam również konfiturę z czerwonej cebuli, równie pyszna jak dyniowe chutney.
6 komentarzy
Piękny!
Chyba się skuszę Gosiu…
Polecam Aniu!
z dyni? Nie wiedziałam, że tak można! Baaaajer :) Jestem totalnie zaintrygowana jego smakiem!
No to musisz zaspokoić swoją ciekawość i zrobić je…pozdrawiam serdecznie
Pewnie obłędnie pachnie :)
Oj tak!