Dzisiaj obchodzimy Dzień Naleśnika i warto to uczcić. Na śniadanie przygotowałam naleśniki z mąki cieciorki. Są one całkowicie bezglutenowe. Co więcej! Te naleśniki nie zawierają jajek. Czy można w ogóle przyrządzić naleśniki bez jajek? Oczywiście!
Mąka cieciorka jest wykonana z ciecierzycy. Posiada ona charakterystyczny smak, który niestety nie każdemu może przypaść do gustu, tak jak i sama ciecierzyca w formie strączkowej. Jednak wszystko zależy od dodatków, bo jeśli posmarujemy naleśniki z cieciorki nutellą i posypimy orzechowym krokantem, to już będzie naprawdę ciekawie, prawda?
Bezglutenowe naleśniki, a do tego pozbawione jajek, są bardzo zdrowe i można je doskonale usmażyć. Ja osobiście lubię, gdy naleśniki są cienkie. Ciasto naleśnikowe, mimo że jest dość rzadkie i nie zawiera jajek, idealnie nadaje się do smażenia cienkich naleśników.
Pewnie zastanawiacie się, jak podać naleśniki z cieciorki? Otóż można je jeść zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Można je nawet zamrozić i wykorzystać później. Naleśniki można użyć w tradycyjnych przepisach, jak na przykład krokiety, koreańskie naleśniki czy jako makaron naleśnikowy do zupy.
Naleśniki z cieciorki
20 – 24 sztuki
Składniki:
230 g mąki cieciorki
130 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
500 ml migdałowego mleka
500 ml zimnej wody
100 ml rozpuszczonego kokosowego oleju lub innego oleju roślinnego
Do podania
nutella orzechowa
krokant z laskowych orzechów
Odważyć cieciorkę i mąkę ziemniaczaną. Dodać, sodę, wanilię, sól i wlać płyny. Zmiksować na jednolite i dosyć lejące ciasto. Odstawić ciasto naleśnikowe na godzinę.
Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, lekko zwilżonej tłuszczem. Posmarować naleśniki nutellą i posypać krokantem. Smacznego!