Zapiekany kurczak z mozzarella i oregano. Obiad z włoskimi smakami. Soczysta pierś z kurczaka obficie doprawiona świeżym oregano, zapieczona w sosie pomidorowym i
mozzarella, podana z makaronem wymieszanym z pesto. Szybki obiad, aromatyczny i smaczny. Zapiekany kurczak w 30 minut!
Zapiekany kurczak
5 porcji
Składniki:
800 g piersi z kurczaka
1 łyżka papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
150 g utartej mozzarella
4 dymki lub 1 cebula
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki świeżego oregano
1 puszka pokrojonych pomidorów, 400 g
1 łyżeczka pomidorowego przecieru
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
3 łyżki utartego parmezanu
300 g spaghetti, waga sucha
200 ml domowego pesto
Piersi z kurczaka jeśli duże podziel na 5 porcji. Oprósz solą, pieprzem, papryką i 1 łyżka oregano. Zrumień z obu stron na rozgrzanej oliwie. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Przygotuj sos. Pokrój dymkę w piórka, czosnek w plasterki i zeszklij na oliwie.
Dodaj pomidory, przecier i resztę oregano. Polej kurczaka sosem, a na wierzchu posyp utartą mozzarella. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij i posyp świeżym oregano, opcjonalnie. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj domowe pesto według przepisu i wymieszaj z odcedzonym spaghetti.
Podaj kurczaka z sosem i z pesto spaghetti. Całość posyp prażonymi piniami i utartym parmezanem.
1 Komentarz
Wyśmienite danie Gosiu!