Wiecie, że mam słabość do sosów serowych. Kurczak w sosie serowym to przepyszne danie na obiad, które u nas często pojawia się w różnych osłonach. Do takiego sosu serowego można dodać ulubione warzywa. Ja polecam brokuły lub kalafior.
Obiad w 30 Minut
Ten prosty przepis można przygotować od podstaw w mniej niż 30 minut – to takie łatwe! Zaledwie garść składników sprawia, że jest to wygodny posiłek w środku tygodnia, wykwintny, ale jednocześnie pożywny, o każdej porze roku. Gęsty i kremowy sos z brokułów, śmietanki i sera pleśniowego gotuję w garnku o nieprzywierającym dnie. Część brokułów lekko blenduję, aby naturalnie zagęścić sos. Rzadko kiedy używam mąki do zaciągania z wyjątkiem sosu beszamelowego, gdzie mąka jest nieodzowna. W innych przepisach wolę ją zastąpić serem, orzechami lub dodać dodatkową łyżkę masła, aby sos stał się gęsty i kremowy.
Kurczak w sosie serowowo-brokułowym – szybko, smacznie, bez wysiłku!
Podczas gotowania sosu serowego z brokułami użyłam mrożonych brokułów. Przed dodaniem do sosu lekko je blanszowałam. Gotując je ponownie zachowały swój piękny, zielony kolor w sosie.
O tej porze delektujemy się młodymi ziemniakami. Kurczak w sosie serowym świetnie pasuje do słodkich ziemniaków. Jeśli jednak wolicie inną przystawkę to ten sos świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub jakiegoś rodzaju kaszy jak np. kaszy bulgur.
Tradycyjne smaki w nowej odsłonie
Kurczak w sosie, młode ziemniaki i warzywa to tradycyjny obiad w nowej odsłonie. Jak wspomniałam taki sos można zrobić z dowolnie wybranym serem pleśniowym. Zamiast brokułów można do niego dodać kalafior, brukselkę, a nawet kapustę. Stosując różnorodne sery i warzywa sos zmienia swój charakter.
Podobnie jest z przyprawami i ziołami. Smak sosu zmienia się, jeśli zamiast czarnego pieprzu dodamy pieprz kajeński. Warto trochę eksperymentować ze smakami i poznać, jak różne przyprawy wpływają na finalny efekt dania. Na przykład, dodatek natki pietruszki nada potrawie delikatny, ziołowy aromat, podczas gdy odrobina rozmarynu doda jej bardziej intensywnego, lekko żywicznego smaku. Możemy także spróbować wzbogacić sos o świeże zioła, takie jak bazylia czy kolendra, które dodadzą mu świeżości i lekkości.
Eksperymentowanie z różnymi kombinacjami przypraw i ziół pozwoli nam odkryć nowe, zaskakujące smaki i uczynić nasze dania bardziej interesującymi i wyjątkowymi. W ten sposób każda wersja naszego przepisu może być nieco inna, a gotowanie stanie się przygodą pełną nowych doznań smakowych. Zapraszam do skorzystania z tego przepisu!
Składniki:
800 g brokułów, mrożonych
150 g sera pleśniowego
2 łyżki startego parmezanu
½ l śmietanki, 36% tł.
150 g wędzonego boczku
800 g fileta z piersi kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
natka pietruszki i koper do posypania
sól do smaku
1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
½ łyżeczki białego pieprzu
Do podania
młode ziemniaki
rzymska sałata
ogórek
rzodkiewki
wiórki parmezanu
Przygotowanie:
- Boczek pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor. Położyć na papierowym ręczniku do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Brokuły blanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
- Do garnka o nieprzywierającym dnie wlać śmietankę i dodać pokruszony ser pleśniowy i parmezan. Zagotować. ¼ brokułów zmiksować i wraz z resztą brokułów dodać do sosu. Doprawić sos pieprzem, solą i zagotować.
- Filety z piersi kurczak pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Rozpuścić masło i zrumienić mięso. Kawałki kurczaka powinny być z wierzchu rumiane, a w środku lekko niedosmażone. Włożyć kurczaka do sosu i zagotować. Gotować przez 5 minut.
- Gotowy sos posypać boczkiem i natką pietruszki. Posypać wiórkami parmezanu.
- Podać sos z gotowanymi ziemniakami, koprem i świeżymi warzywami. Smacznego!