Letnia sałatka przypomina, że mamy lato w pełni. Lato to czas, kiedy nasz przydomowy ogródek obdarza nas najświeższymi i najsmaczniejszymi nowalijkami. Właśnie doczekałam się pierwszej cukinii! Już od dłuższego czasu korzystam z ziół, które uwielbiam zbierać do obiadu czy dekorować nimi sałatki. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na lekką i zdrową letnią sałatkę z cukinią oraz aromatycznym dipem z papryki, wzbogaconym mnóstwem świeżych ziół.
Cukinia – królowa letnich warzyw
Cukinia to wszechstronne warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów. W mojej letniej sałatce cukinia jest gwiazdą. Kroję ją w cienkie plasterki i delikatnie grilluję, aby zachowała swoją chrupkość i świeżość. Grillowana cukinia jest nie tylko pyszna, ale też pełna witamin i minerałów, które są niezbędne w naszej codziennej diecie. Poza tym cukinia to warzywo niskowęglowodanowe, więc jest to idealne warzywo dla osób na diecie LCHF.
Dip z pieczonej papryki z ziołami i orzechami
Do cukinii idealnie pasuje dip z papryki. Papryka, pieczona do miękkości, blenduję na grudkowaty dip z dodatkiem orzechów włoskich, oliwy i czosnku. Do tego dodaję mnóstwo świeżych ziół z mojego ogródka – oregano i tymianek. Ten dip jest pełen smaku, aromatyczny i doskonale komponuje się z delikatnym smakiem cukinii.
Kolorowa letnia sałatka z ogrodowych warzyw
Moja letnia sałatka to połączenie świeżych warzyw z ogrodu. Oprócz cukinii, dodaję do niej chrupkie liście rukoli, pachnące liście bazylii purpurowej, tymianku i oregano. W tym przepisie znajdziecie również pieczarki i halloumi. Wszystko to układam na dipie z papryki i dodatkowo skrapiam prostym dresingiem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i miodu. Taka sałatka jest lekka, orzeźwiająca i pełna witamin, idealna na letnie dni.
Świeżość i lekkość – idealna letnia sałatka!
Uwielbiam dekorować sałatki świeżymi ziołami, które nie tylko dodają smaku, ale też pięknie wyglądają na talerzu. Bazylia, oregano i tymianek to moje ulubione zioła, które zawsze uprawiam latem. Sałatkę podaję z dipem z papryki. Ten prosty dip przyrządzam z pieczonej papryki, włoskich orzechów, czosnku i oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksuję doprawiam przyprawami. Ten dip przypomina arabski dip muhammara.
Cieszę się, że mogę korzystać z darów mojego przydomowego ogródka i dzielić się z Wami tymi prostymi, ale smacznymi przepisami. Zachęcam Was do spróbowania tej letniej sałatki i dipu z papryki. Smacznego!
Składniki:
2 małe cukinie, u mnie zielona i zielona w paski
200 g halloumi
garść rukoli
kilka listków purpurowej bazylii
Kilka listków oregano i tymianku
250 g pieczarek
1 czosnek solo
olej kokosowy do smażenia
Dressing
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka listków tymianku
sól i pieprz do smaku
Dip z papryki
3 czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
sól i czarny pieprz do smaku
kilkanaście listków świeżego tymianku
30 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Cukinię pokroić na cienkie paski. Posypać solą i odstawić na 20 minut. W międzyczasie obrać i usmażyć pieczarki, które następnie doprawić solą i pieprzem.
- Papryki i czosnek skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym na 225ºC przez 25 minut. Upieczone papryki opłukać zimną wodą, zdjąć skórkę i usunąć gniazdka z nasionami. Czosnek wycisnąć z łupiny. Włożyć warzywa do miksera, wlać oliwę i dodać orzechy. Zmiksować na gruboziarnisty dip. Doprawić solą, pieprzem i ziołami według uznania.
- Paprykę grillować na patelni grillowej lub grillu.
- Halloumi pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
- Na półmisek nałożyć porcję dipu. Na wierzchu ułożyć rukolę, bazylię i pozostałe zioła. Następnie dodać grillowaną cukinię, halloumi i pieczarki.
- Do małego słoiczka wlać oliwę, miód i sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zakręcić i wstrząsnąć. Polać sałatkę dressingiem. Smacznego!