Pilaf z quinoa i kurczaka. Bardzo lubię to danie. Quinoa czyli komosa ryżowa nie zawiera glutenu, a przy tym jest bogata w białko. Pilaf z quinoa z dodatkiem kurczaka i warzyw to szybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Często używam quinoa w mojej kuchni do sałatek, stir fry czy warzywnych burgerów. Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem.
Pilaf z quinoa
Składniki:
2 porcje
150 g quinoa
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju
300 g piersi z kurczaka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy
sól do smaku
Wypłucz quinoa w zimnej wodzie pocierając nasiona, wtedy pozbędą się goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż aż kurczak się lekko zrumieni. Na koniec dodaj quinoa i pietruszkę, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Podawaj na ciepło ze świeżym ogórkiem.
1 Komentarz
Smakowity :) Skoro pilaw, to ja bym dodała jeszcze orzechy i rodzynki :)