Drożdżowe… może ze śliwkami?

Tak, tak, u mnie sezon na śliwki nawet w wypiekach. Zaczynam od najprostszego ciasta ze śliwkami. Dla mnie jest to drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Puszyste ciasto do niedzielnej kawy. Lubicie drożdżowe wypieki? Ja bardzo! Pachnie w całym domu, a ciasto znika w niesamowitym pędzie za nim jeszcze dobrze nie ostygnie.

Drożdżowe jest najlepsze, kiedy jest świeżo upieczone. Oczywiście resztki drożdżowego już nieco zeschnięte można wykorzystać do puddingu. Moje dzieciaki jednak za nim nie przepadają. Za to moje koleżanki w pracy są bardzo zadowolone, kiedy im przyniosę na śniadanie świeżo upieczony pudding. Niedługo podzielę się z Wami  nowym przepisem na pudding, a tym czasem korzystajcie z przepisu na drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

drożdżowe ze śliwkami i kruszonką codojedzenia blog kulinarny

Lubię drożdżowe ciasto z cynamonem. Cynamon pasuje z większością owoców, również ze śliwkami. Stosuję go na przemian z kardamonem. W tym przepisie postawiłam jednak na cynamon. Do tego ciasta pasują soczyste śliwki. Te na zdjęciu to chyba wczesna węgierka. Osobiście bardzo lubię śliwki. Wspaniałe owoce do jedzenia i do wypieków. Idealne na przetwory jak dżemy i powidła.

drozdzowe_sliwki_kruszonka_przepis_codojedzenia

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

okrągła forma o średnicy 30 cm

Składniki:

400 g pszennej mąki

20 g świeżych drożdży

½ łyżeczki soli

150 g cukru

80 g masła

200 ml mleka

500 g śliwek

1 łyżka cynamonu

1 jajko do posmarowania

Kruszonka

30 g masła, zimnego

50 g cukru

60 g pszennej mąki

drożdżowe ze śliwkami i kruszonką przepis codojedzenia blog kulinarny

Podgrzej mleko do temperatury pokojowej. Dodaj pokruszone drożdże . Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odważ mąkę i cukier do misy miksera, wlej rozczyn i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy drożdże się połączą z mąką, dodaj sól. Zarabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posyp cynamonem. Śliwki przekrój na pół i rozłóż równomiernie na placku. Następnie zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o grubości 5 – 6 cm.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj kawałki ciasta na stojąco, jeden obok drugiego. Z podanych składników zrób kruszonkę, rozcierając składniki palcami. Posyp wierzch ciasta kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 15 – 20 minut.

Upieczone ciasto wyjmij na metalową kratkę i ostudź. Możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *