Kawa to mój gorący napój na dzień dobry. Uwielbiam pić moją poranną kawę w ciszy i spokoju. Nie zawsze mi się to udaje w dni powszechne, ale w weekend jak najbardziej. Po pracowitym tygodniu mam zaplanowane mnóstwo projektów związanych z blogiem. Wszystko idzie mi o wiele sprawniej po kubku gorącej kawy.
Automatyczny ekspres do kawy
Jaką kawę preferuję? Piję tylko kawę z ekspresu. Poranne espresso stawia mnie na nogi. Uwielbiam smak i zapach kawy. Mój ekspres do kawy (zobacz) jest w pełni automatyczny. Parzy kawę świeżo zmieloną, bo posiada wbudowany młynek. Wystarczy, że wybiorę opcję, małe czy duże espresso, młynek mieli kawę, a po kilku sekundach aromatyczny płyn zlatuje do kubka. Osobiście pijam czarną kawę, kiedy mój mąż woli kawę z mlekiem. Wielofunkcyjny ekspres do kawy ma również spieniacz do mleka, zatem zaspokaja potrzeby każdego smakosza kawy. Nie ma różnicy, że ja preferuję espresso, a moja połowa latte lub kremowe cappuccino. Dobry ekspres do kawy pozwala na kreatywne napoje kawowe z dodatkiem mleka.
Jaką kawę wybrać?
Dobry ekspres do kawy to jedna strona medalu, a ziarnista kawa do druga. Kawę kupuję w dobrze zaopatrzonych sklepach internetowych zwłaszcza na coffeedesk.pl. Nie ograniczam się do jednego rodzaju kawy, bo lubię zmieniać i próbować różne smaki, a jest ich naprawdę sporo. Oczywiście mam już moje ulubione marki. Najczęściej pijam mieszanki Arabiki i Robusty. Kawa jest gęsta, intensywnie aromatyczna, a w smaku przypomina migdały i miód.
Lubię kawy palone w średnim stopniu. Sprawdzają się one doskonale nie tylko w ekspresach ciśnieniowych, ale i kawiarkach. Są to kawy z lekką nutą czekolady, śliwki, wiśni, cytrusów oraz orzechów. Smak kawy zależy nie tylko od sposobu jej palenia, ale parzenia. Dlatego najlepiej odpowiada mi espresso. Jedno espresso rano wystarczy mi na cały dzień!
Co do kawy?
Uwielbiam kawę do ciasta. Pieczenia ciasta zajmuje oczywiście więcej czasu niż parzenie kawy. W drugim przypadku wystarczy, że wcisnę przysłowiowy guzik, wybiorę rodzaj kawy i za chwilę po kuchni roznosi się zapach aromatycznej kawy. To jest podstawowa zaleta posiadania automatycznego ekspresu do kawy.
Często używam kawy do deserów jak tiramisu i wypieków, zwłaszcza czekoladowych. Całkiem niedawno piekłam tort cappuccino. Użyłam wtedy zaparzonej kawy do nawilżenia biszkoptu oraz fusy kawy do kremu. Fusy kawowe do ciasta być może brzmią ekstremalnie, ale wierzcie mi tort cappuccino to tort, który docenią nie tylko smakosze kawy. Dodatek espresso do ciasta podnosi jego walory smakowe.
Czyszczenie i konserwacja ekspresu
Kolejną zaletą ekspresu do kawy jest jego czyszczenie i konserwacja. Podstawkę z fusami bardzo łatwo wysuwam i myję wodą. Co 3 miesiące odkamieniam urządzenie. Odkamienianie ekspresu jest bardzo ważne i zależy od mineralizacji wody. Nasza woda nie jest zbyt nasycona minerałami, dlatego zabieg odkamieniania powtarzam co 3 miesiące. Automatyczny ekspres ma specjalną funkcję odkamieniania. W moim ekspresie zaprogramowałam odkamienianie co 3 miesiąc. Kiedy nadchodzi pora odkamieniania pojawia się informacja na wyświetlaczu w postaci czerwonej, migającej lampki. Wtedy jak najszybciej przeprowadzam procedurę, która przebiega szybko i bezproblemowo.
Czyszczenie i konserwację ekspresu przeprowadzam regularnie. Dobra jakość ekspresu, jak i odpowiednie dbanie o urządzenie sprawia, że służy on przez wiele lat. Mój kupiłam kilka lat temu i uważam, że to dobra inwestycja.