Dwie trzecie widzów ogląda programy kulinarne. Spędzamy więcej czasu oglądając programy kulinarne i przeglądając fotografie posiłków w mediach społecznościowych, niż gotując osobiście. Wszyscy kochamy jedzenie i, co najważniejsze, zdrowe, smaczne jedzenie.
Gotowanie to sztuka, którą każdy może opanować poprzez praktykę, a przy odrobinie kreatywności danie może nie tylko smakować, ale i fantastycznie wyglądać. Ile razy zdarzyło się nam, że jedliśmy naprawdę dobre jedzenie w jakimś miejscu i odwiedzaliśmy je jeszcze raz? Jak łatwo jest oglądać program o gotowaniu w domu, uczyć się nowych kuchni różnych kultur z całego świata, a następnie móc spróbować samemu!
Inżynieria nowego i właściwego gotowania stała się jeszcze bardziej popularna, ponieważ coraz więcej osób zdało sobie sprawę, że jest to piękna sztuka i można z niej zdobyć sławę. Programy kulinarne dają zdolnym szefom kuchni szansę na rozwój i spełnienie marzeń.
Programy kulinarne uczą nas również, jak prawidłowo gotować, zdrowo się odżywiać, na ile sposobów możemy ugotować daną rzecz i nie nudzić się jedzeniem tego samego. Najlepsze programy kulinarne były zawsze najpopularniejsze w telewizji, a ich ilość rośnie.
Oto kilka najpopularniejszych programów kulinarnych:
Kuchenne rewolucje
Czyli niezastąpiona Magda Gessler, która od prawie dziesięciu lat przemierza całą Polskę, by znaleźć przyczyny braku sukcesu restauracji, które wzywają ją na pomoc. Najpopularniejszy program kulinarny w Polsce, nieprzerwanie w polskiej telewizji. Właśnie ruszył dwudziesty sezon.
Makłowicz w Podróży
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza dzięki oryginalnej formule i kreatywności prowadzącego program odbiega od popularnego schematu „gotowania na ekranie”. W każdym odcinku pokazywana jest kuchnia z innego zakątka świata, jest to połączenie programu kulinarnego z programem podróżniczym. Makłowicz opowiada o miejscu które odwiedza, lokalnych zwyczajach i gotuje regionalne potrawy. Pierwszym producentem programu była Miss Polonia z 1992 roku – Ewa Wachowicz.
Ugotowani
Ugotowani jest programem kulinarnym typu reality show. W programie bierze udział czterech amatorskich szefów kuchni, którzy nie znają się wzajemnie (pochodzą jedynie z tego samego regionu Polski) i muszą zorganizować kolację dla pozostałych uczestników. Często mają przeciwstawne opinie i poglądy. Każdy zawodnik następnie ocenia wyniki gospodarza, a zwycięzca wygrywa nagrodę w gotówce. Element komedii zapewniają ironiczne komentarze narratora.
Masterchef
Niespodziewane przekształcenie amatorskiego konkursu kulinarnego z 2005 roku w super-franczyzę. Narrator India Fisher z entuzjazmem opisuje, co robią zawodnicy. Napięcie narasta, gdy kończy się czas i drżą dłonie wykonując ostatnie poprawki. Prezenterowie-sędziowie John „Toady” Torode i „Gregg the Egg” Wallace następnie wkładają wyniki pracy uczestników do ust, krzycząc z podniecenia. Powstały trzy odgałęzienia dla Sław, Juniorów i Zawodowców, a program został wyeksportowany do 35 krajów, w tym oczywiście również do Polski.
Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya
W każdym sezonie uczestnicy zostają podzieleni na dwie drużyny, niebieską i czerwoną. Ich zadaniem głównym jest poprowadzenie kuchni w tytułowej restauracji Hell’s Kitchen, znajdującej się w studiu telewizyjnym. Co odcinek odpada jedna osoba.
Nigella gryzie
Domowa bogini ma przyziemny styl gotowania, który często trochę oszukuje, wszystko po to, aby gotowanie było łatwe i szybkie. Nigella zrobiła udaną karierę kulinarną, nie jest wyszkolonym szefem kuchni i nie lubi być nazywana celebrytką. Co więcej, nie uważa się nawet za kucharza ani eksperta w swojej dziedzinie. W programach telewizyjnych podkreśla, że gotuje dla własnej przyjemności i że uważa gotowanie za terapeutyczne. Nigella ma zaraźliwą przyjemność z jedzenia i mówi o tym ze zmysłową radością. Wydała klika książek, również dostępnych w Polsce.
W przypadku braku dostępu do najnowszych odcinków programów zagranicznych, polecamy na przykład wypróbować sieć VPN(dzięki czemu można zmienić lokalizację i adres IP np. na Stany Zjednoczone i oglądać programy z pierwszej ręki).
Wielu zastanawia się, jak to możliwe, że programy kulinarne cieszą się tak wielką popularnością. Odpowiedź jest prosta: bardzo dobrze dostosowały się do nowych gustów odbiorców. Nie chodzi tylko o gotowanie przed kamerą, ale o coś więcej, element show.
Do tego należy dodać znaczenie, jakie gastronomia zyskała na całym świecie i pozostaje wzmocniona dzięki turystyce i uznanie kuchni za wartość kulturową. Wreszcie zainteresowanie dbałością o zdrowie i byciem fit sprawia, że coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy, i to sprowadza nas z powrotem do kuchni, która stała się przedmiotem trendów, mody i zdrowia.
2 komentarze
Zastanawiam się, czy gdybym musiała wybrać ulubioną kategorię programu telewizyjnego, to nie byłby to właśnie program kulinarny. Wielokrotnie czerpałam inspiracje oglądając kuchenne zmagania bardziej lub mniej znanych kucharzy czy cukierników.
Ja też bardzo często oglądam kulinarne programy. Szczególnie lubię te powiązane z podróżami. Osobiście podróżując interesuje mnie dany kraj również od strony kulinarnej.