Popularne programy kulinarne. Przez żołądek do serca.

Dwie trzecie widzów ogląda programy kulinarne. Spędzamy więcej czasu oglądając programy kulinarne i przeglądając fotografie posiłków w mediach społecznościowych, niż gotując osobiście. Wszyscy kochamy jedzenie i, co najważniejsze, zdrowe, smaczne jedzenie.

Gotowanie to sztuka, którą każdy może opanować poprzez praktykę, a przy odrobinie kreatywności danie może nie tylko smakować, ale i fantastycznie wyglądać. Ile razy zdarzyło się nam, że jedliśmy naprawdę dobre jedzenie w jakimś miejscu i odwiedzaliśmy je jeszcze raz? Jak łatwo jest oglądać program o gotowaniu w domu, uczyć się nowych kuchni różnych kultur z całego świata, a następnie móc spróbować samemu!

Inżynieria nowego i właściwego gotowania stała się jeszcze bardziej popularna, ponieważ coraz więcej osób zdało sobie sprawę, że jest to piękna sztuka i można z niej zdobyć sławę. Programy kulinarne dają zdolnym szefom kuchni szansę na rozwój i spełnienie marzeń.

Programy kulinarne uczą nas również, jak prawidłowo gotować, zdrowo się odżywiać, na ile sposobów możemy ugotować daną rzecz i nie nudzić się jedzeniem tego samego. Najlepsze programy kulinarne były zawsze najpopularniejsze w telewizji, a ich ilość rośnie.

gotowanie blog kulinarny codojedzenia programy kulinarne

Oto kilka najpopularniejszych programów kulinarnych:

Kuchenne rewolucje

Czyli niezastąpiona Magda Gessler, która od prawie dziesięciu lat przemierza całą Polskę, by znaleźć przyczyny braku sukcesu restauracji, które wzywają ją na pomoc. Najpopularniejszy program kulinarny w Polsce, nieprzerwanie w polskiej telewizji. Właśnie ruszył dwudziesty sezon.

Makłowicz w Podróży

Podróże kulinarne Roberta Makłowicza dzięki oryginalnej formule i kreatywności prowadzącego program odbiega od popularnego schematu „gotowania na ekranie”. W każdym odcinku pokazywana jest kuchnia z innego zakątka świata, jest to połączenie programu kulinarnego z programem podróżniczym. Makłowicz opowiada o miejscu które odwiedza, lokalnych zwyczajach i gotuje regionalne potrawy. Pierwszym producentem programu była Miss Polonia z 1992 roku – Ewa Wachowicz.

Ugotowani

Ugotowani jest programem kulinarnym typu reality show. W programie bierze udział czterech amatorskich szefów kuchni, którzy nie znają się wzajemnie (pochodzą jedynie z tego samego regionu Polski) i muszą zorganizować kolację dla pozostałych uczestników. Często mają przeciwstawne opinie i poglądy. Każdy zawodnik następnie ocenia wyniki gospodarza, a zwycięzca wygrywa nagrodę w gotówce. Element komedii zapewniają ironiczne komentarze narratora.

Masterchef

Niespodziewane przekształcenie amatorskiego konkursu kulinarnego z 2005 roku w super-franczyzę. Narrator India Fisher z entuzjazmem opisuje, co robią zawodnicy. Napięcie narasta, gdy kończy się czas i drżą dłonie wykonując ostatnie poprawki. Prezenterowie-sędziowie John „Toady” Torode i „Gregg the Egg” Wallace następnie wkładają wyniki pracy uczestników do ust, krzycząc z podniecenia. Powstały trzy odgałęzienia dla Sław, Juniorów i Zawodowców, a program został wyeksportowany do 35 krajów, w tym oczywiście również do Polski.

Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya

W każdym sezonie uczestnicy zostają podzieleni na dwie drużyny, niebieską i czerwoną. Ich zadaniem głównym jest poprowadzenie kuchni w tytułowej restauracji Hell’s Kitchen, znajdującej się w studiu telewizyjnym. Co odcinek odpada jedna osoba.

Nigella gryzie

Domowa bogini ma przyziemny styl gotowania, który często trochę oszukuje, wszystko po to, aby gotowanie było łatwe i szybkie. Nigella zrobiła udaną karierę kulinarną, nie jest wyszkolonym szefem kuchni i nie lubi być nazywana celebrytką. Co więcej, nie uważa się nawet za kucharza ani eksperta w swojej dziedzinie. W programach telewizyjnych podkreśla, że gotuje dla własnej przyjemności i że uważa gotowanie za terapeutyczne. Nigella ma zaraźliwą przyjemność z jedzenia i mówi o tym ze zmysłową radością. Wydała klika książek, również dostępnych w Polsce.

W przypadku braku dostępu do najnowszych odcinków programów zagranicznych, polecamy na przykład wypróbować sieć VPN(dzięki czemu można zmienić lokalizację i adres IP np. na Stany Zjednoczone i oglądać programy z pierwszej ręki).

Wielu zastanawia się, jak to możliwe, że programy kulinarne cieszą się tak wielką popularnością. Odpowiedź jest prosta: bardzo dobrze dostosowały się do nowych gustów odbiorców. Nie chodzi tylko o gotowanie przed kamerą, ale o coś więcej, element show.

Do tego należy dodać znaczenie, jakie gastronomia zyskała na całym świecie i pozostaje wzmocniona dzięki turystyce i uznanie kuchni za wartość kulturową. Wreszcie zainteresowanie dbałością o zdrowie i byciem fit sprawia, że ​​coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy, i to sprowadza nas z powrotem do kuchni, która stała się przedmiotem trendów, mody i zdrowia.

2 komentarze

  • Zastanawiam się, czy gdybym musiała wybrać ulubioną kategorię programu telewizyjnego, to nie byłby to właśnie program kulinarny. Wielokrotnie czerpałam inspiracje oglądając kuchenne zmagania bardziej lub mniej znanych kucharzy czy cukierników.

    • Ja też bardzo często oglądam kulinarne programy. Szczególnie lubię te powiązane z podróżami. Osobiście podróżując interesuje mnie dany kraj również od strony kulinarnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *