No i zaczęło znowu padać! Jesień jest piękna, kiedy świeci słońce. Kiedy pada humor poprawią przepisy na jesienne potrawy. Co gotujecie jesienią? U mnie dominują potrawy z grzybów. Grzyby dodaję do wszystkiego. Robię z nich sosy, przyrządzam farsze, gotuję zupy i gulasze. Grzyby pachną lasem i są niesamowicie pysznym dodatkiem do jesiennych potraw.
Wciąż zbieram grzyby i natychmiast coś tam z nimi gotuję. Moje ulubione przepisy na jesienne potrawy z grzybami to bez wątpienia makaron z grzybami i gulasze. Nieważne jakie grzyby wpadną mi w ręce. Smażone grzyby czy grzyby w sosie to sensacja dla smakowych kubków.
Uwielbiam jesienią mięsne gulasze. Są sycące i można je jeść z czym popadnie. Jeśli mam w domu ryż serwuję ryż. Dla urozmaicenia często podaję gulasz z kaszą lub ziemniakami. Lubię gulasze gdzie obok mięsa są również warzywa. Poza tym mięsny gulasz można ugotować nawet z kurczaka.
Jesień to pora na ziemniaki. Placki ziemniaczane z samych ziemniaków i te z dodatkiem marchewki lub cukinii smażę przynajmniej raz w tygodniu. Od kiedy jestem w posiadaniu malaksera bardzo lubię tą jesienną potrawę, domyślacie się dlaczego? dlatego, że nie muszę trzeć warzyw na tarce. Po prostu kroję je w kostkę i miksuję. Obywam się bez plastrów.
Lubię przepisy na jesienne potrawy z ziemniaków. Na ogół zawsze gotuję więcej ziemniaków na obiad, bo jeśli zostaną to na drugi dzień przyrządzam ziemniaczane krokiety. Jest to przepyszne danie z jesiennych warzyw. Przyrządzam je z dodatkiem batatów, jarmużu lub kalafiora. Po prostu to co mam pod ręką. Nic dziwnego, że za każdym razem ziemniaczane krokiety inaczej smakują. Nudna deszczowa jesień, a do tego nudny obiad….o nie, nie!
Idealnym daniem na jesienne chłody to curry. Muszę przyznać, że moje curry lubi cała rodzina. Co prawda mamy różne wymagania odnośnie ostrości curry, ale staram się zawsze jakoś wypośrodkować aby dogodzić całej rodzinie. Curry jest pyszne, aromatyczne i rozgrzewające. Jest w nim tyle odpowiednio dobranych przypraw, że nawet najskromniejsze curry zawiera ich kilka, gdzie najbardziej wypasione kilkanaście.
Curry to rodzaj gulaszu, który można przyrządzić z samych warzyw lub mięsem. Najczęściej gotuję curry z kurczaka i jagnięciny. Zdarzy mi się jednak ugotować curry z wołowiny. Curry z kurczaka i dyni czy tikka masala to przepisy, do których najczęściej powracam jesienią.
Mam nadzieję, że jesień jeszcze zaskoczy nas ciepłem i słońcem ale warto mieć przygotowane w zanadrzu przepisy na jesienne chłody. Jak sądzicie?
2 komentarze
Bardzo fajne, jesienne przepisy. Nie mogę się doczekać kiedy spróbuję makaronu z grzybami. ;-)
Polecam makaron z grzybami do ugotowania jak najszybciej!