Dawno nie piekłam drożdżowego ciasta. Najbardziej lubię piec drożdżowe z owocami. Do lata jeszcze trochę czasu, a dzisiaj przepis na drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami. Bardzo proste ciasto drożdżowe, które upiekłam z jabłkami i orzechami pekan. Idealne do popołudniowej kawy. Nie za słodkie, więc i na śniadanie w sam raz. Ciasto drożdżowe do odrywania.
Przepis na drożdżowy wieniec z jabłkami i orzechami
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 200 – 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 50 g masła, stopionego
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie jabłkowo orzechowe
- 3 jabłka
- 80 g orzechów, u mnie pekan
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki perlistego cukru
Wykonanie:
- Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże i cukier. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj sól i roztopione masło. Wyrób elastyczne, puszyste ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Podsmaż jabłka na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Pod koniec dodaj grubo posiekane orzechy. Ostudź nieco nadzienie.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części i rozwałkuj na placki o średnicy 25 cm. Ułóż pierwszy placek na blasze pokrytej pergaminem. Rozprowadź na nim nadzienie, ale pozostaw brzeg o grubości 2 cm. Posmaruj brzeg jajkiem. Następnie przykryj nadzienie drugim plackiem, lekko dociskając.
- Umieść na środku wieńca kubek czy szklankę o średnicy 10 cm i rozetnij ciasto na 10 pasków, tzn. od brzegu szklanki do brzegu ciasta. Teraz każdy nacięty pasek odwróć raz, wszystkie w tym samym kierunku. Posmaruj wieniec jajkiem i posyp perlistym cukrem. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piecz ciasto w piekarniki nagrzanym na 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
Ciasto drożdżowe w kształcie wieńca zamiast tradycyjnego drożdżowego w prostokącie.
pycha :)
Zamiast babki do koszyczka idealny!
apetycznie wygląda