Sałatka ziemniaczana z jajkami zastąpi u nas na Wielkanoc sałatkę warzywną. Nie mniej do tej sałatki ugotowałam ziemniaki w mundurkach, ponieważ skórka ziemniaków nadaje im specyficzny i skoncentrowany smak. Ta sałatka składa się z niewielu składników, więc jest mniej pracochłonna niż tradycyjna sałatka warzywna.
Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem
Sałatka na bazie majonezu jest pyszna. Najczęściej używam majonezu domowej roboty. Jeśli mam mało czasu to skuszę się na kupny majonez pod warunkiem, że nie zawiera cukru i konserwantów. Oczywiście sam majonez nie wystarczy! Mieszam go z jogurtem musztardą, chili sosem lub przyprawami. Tak przygotowany sos do sałatki nadaje je smak i pięknie łączy składniki. Tak przyrządzony sos można wykorzystać jako dip do grilla lub sos do sałatek na bazie sałatkowego miksu.
Sałatka z ziemniaków stanowi pyszne danie na świątecznym stole ale nie tylko. Często przyrządzam tego typu sałatki z resztek ziemniaków jako nadzienie do bagietek i kanapek. Dodaję wtedy jeszcze jakąś wędlinę lub pieczone mięso i w ten sposób powstaje treściwa kanapka na brunch lub kolację.
Czasami zamiast ziemniaków dodaję gotowany lub pieczony seler. Taka fałszywa sałatka ziemniaczana zawiera mniej węglowodanów, a smakowo wcale nie różni się tak bardzo.
Sałatka ziemniaczana z jajkami
Bez wątpienia sałatka ziemniaczana z jajkami to praktyczne i smaczne danie na każdą okazję. Dlatego w mojej kuchni pojawiają się co już nowe warianty ziemniaczanej sałatki. Do nich należy sałatka ziemniaczana z jajkiem, ziemniaczana sałatka po meksykańsku, czy szwedzka sałatka ziemniaczana.
Składniki:
4 ziemniaki średniej wielkości
5 jajek
2 dymki
4 korniszony
1 gałązka selera naciowego
½ łyżeczki wędzonej papryki wproszku
1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
100 g majonezu
100 g greckiego jogurtu, 10% tł.
1 ząbek czosnku
1 łyżka winnego octu
2 łyżeczka francuskiej musztardy bez cukru
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Schłodzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do miski.
- Jajka gotować przez 8 minut. Mocno schłodzić po czym obrać ze skorupek. Przekroić jajka na pół. Białka pokroić w kostkę, a żółtka rozgnieść widelcem. Dodać białka do ziemniaków.
- Pokroić dymkę i natkę pietruszki. Dodać do ziemniaków i białek jajek. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki , w tym rozgniecione żółtka na sos. Wlać sos do warzyw i jajek , doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
- Włożyć sałatkę do lodówki na godzinę lub na noc, aby smaki się przegryzły. Smacznego!