Sałatka ziemniaczana po meksykańsku to kolejna sałatka z wykorzystaniem resztek ziemniaków. Sałatka po meksykańsku jak się domyślacie musi być na ostro. Oj tak! Dużo zielonego jalapeno i suszonej chili, a do tego fasola w trzech kolorach. Taka ziemniaczana sałatka świetnie pasuje do pieczonego mięsa lub grilla. Jeśli tęsknicie za latem to polecam też przepis na szwedzką sałatkę ziemniaczaną.
Ta sałatka rozgrzała mnie, bo u nas wciąż mroźno ale przyjemnie, bo świeci słońce! Aż musiałam założyć okulary… A w kuchni jak zwykle jestem na wysokich obrotach. Ziemniaczana sałatka do zimnego bufetu czy na kanapki to świetny pomysł na pożywne danie na lunch lub kolację.
Sałatka ziemniaczana po meksykańsku
6 porcji
Składniki:
½ kg ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
1 jalapeno
1 mała czerwona papryka
1 zielona papryka
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczka płatków chili
szczypta kajeńskiego pieprzu
2 łyżki oliwy
300 g greckiego jogurtu, gęstegosól do smaku
4 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
80 g ugotowanej czarnej fasoli
Pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Pokrój czerwoną i zieloną paprykę w małą kostkę. Oczyść jalapeno z pestek i pokrój w cienkie paski. Posiekaj grubo kolendrę. Uprażone nasiona kminu zgnieć troszkę w moździerzu wraz z płatkami chili.
Wymieszaj wszystkie warzywa wraz z przyprawami. Wymieszaj jogurt z oliwą i dodaj do sałatki. Dopraw solą i przemieszaj lekko. Przed podaniem posyp sałatkę nasionami kminu i chili.
5 komentarzy
wyglada apetycznie :)
Tak, bardzo ją lubię!
Sałatka jest świetna!
Dziękuję Pati!
bardzo lubię ziemniaczane salatki a Twoja wersja mi sie podoba