No wreszcie trochę słońca! Wciąż mroźno ale przyjemniej! Aż musiałam założyć okulary… A w kuchni jak zwykle na wysokich obrotach. Dzisiaj zrobiłam między innymi sałatkę ziemniaczaną po meksykańsku. Ziemniaczana sałatka do zimnego bufetu czy na kanapki.
Sałatka ziemniaczana po meksykańsku jak się domyślacie musi być na ostro. Oj tak! Dużo zielonego jalapeno i suszonej chili, a do tego fasola w trzech kolorach. Ziemniaczana sałatka do pieczonej wieprzowiny czy wołowiny… Jeśli tęsknicie za latem to polecam przepis na szwedzką sałatkę ziemniaczaną.
Sałatka ziemniaczana po meksykańsku
Składniki:
- ½ kg ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
- 1 jalapeno
- 1 mała czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczka płatków chili
- szczypta kajeńskiego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 300 ml greckiego jogurtu, gęstego
- sól do smaku
- 4 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
- 80 g ugotowanej czarnej fasoli
Wykonanie:
- Pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Pokrój czerwoną i zieloną paprykę w małą kostkę. Oczyść jalapeno z pestek i pokrój w cienkie paski. Posiekaj grubo kolendrę.
- Uprażone nasiona kminu zgnieć troszkę w moździerzu wraz z płatkami chili.
- Wymieszaj wszystkie warzywa wraz z przyprawami Wymieszaj jogurt z oliwą i dodaj do sałatki. Dopraw solą i zamieszaj wszystko lekko.
- Przed podaniem posyp sałatkę nasionami kminu i chili.
5 komentarzy
wyglada apetycznie :)
Tak, bardzo ją lubię!
Sałatka jest świetna!
Dziękuję Pati!
bardzo lubię ziemniaczane salatki a Twoja wersja mi sie podoba