Sałatka ziemniaczana z jajkiem to typowe danie na kolację w moim domu. Najczęściej taka sałatka z ziemniaków powstaje z obiadowych restek. Moi mężczyżni ostatnio wymiatają wszystko co jest pod ręką do jedzenienia, więc do tego przepisu ugotowała ziemniaki w mundurkach.
Uważam, że ziemniaki w mundurkach, czy też młode ziemniaki ugotowane ze skórką smakują o wiele lepiej, niż takie z wody. Zwłaszcza do sałatki potrzebne są ziemniaki, które smakują jak ziemniaki i podkreślają smak dania.
Do sałatki dodałam również seler naciowy. Kiedy przyrządzam tradycyjną sałatkę ziemniaczaną na święta, często zwaną jarzynową to unikam selera i pietruszki. Wolę wtedy dodać jabłko. Do tej sałatki dodałam nie tylko seler naciowy ale też kapary.
W tej sałatce znajdziecie jajka. Lubię, kiedy sałatka jest grubo pokrojona, dlatego też wybrałam pokroić jajka na ćwiartki. Lubię jajka na pół miękko, prawie na twardo. Takie smakują mi najlepiej, ale też ładnie się prezentują w sałatce.
Nie muszę chyba dodawać, że zmiksowałam domowy majonez. Od kiedy wypróbowałam po raz pierwszy majonez własnej roboty rzadko kiedy używam kupnego. Mój jest po prostu naturalny i lepszy w smaku. Sałatka ziemniaczana z jajkiem z dodatkiem domowego majonezu też smakuje o wiele lepiej. Spróbujcie sami.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem
4 porcje
Składniki:
3 duże ziemniaki, około 350 g
50 g zielonego groszku, mrożonego
50 g kukurydzy
3 małe korniszony
10 cm świeżego ogórka
1 łodyga selera naciowego
2 dymki ze szczypiorkiem
1 łyżka kaparów w zalewie
2 łyżki natki pietruszki, drobno pokrojonej
Sos majonezowy
150 g majonezu, domowego
2 łyżki crème fraîche lub kwaśnej śmietany
1 łyżka francuskiej musztardy
1 łyżka jabłkowego octu
sól i czarny pieprz młotkowany do smaku
Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić. Ja pokroiłam ziemniaki w dużą kostkę, ale jeśli wolicie to możecie pokroić drobniej. Przełożyć ziemniaki do pojemnej miski. Groszek i kukurydzę blanszować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i opłukać zimną wodą na sicie. Dodać do ziemniaków.
Jajka ugotować na pół miękko. Schłodzić zimną wodą, usunąć skorupki i pokroić na ćwiartki. Dodać do ziemniaków.
Pokroić dymki, seler naciowy i korniszony w kostkę. Świeży ogórek przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć gniazdko. Pokroić w plasterki i dodać do reszty składników wraz z kaparami.
W małej misce wymieszać sos majonezowy z podanych składników. Wlać sos do sałatki i delikatnie wymieszać. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, wtedy lepiej się przegryzie. Jeść z pieczywem. Smacznego!