451
Dzisiaj Kochani po wegetariańsku i na ostro. Ugotowałam indyjski gulasz dahl z zielonej soczewicy. Bardzo lubię takie jarskie jedzonko. Gulasz dahl można również podać jak dodatek do grillowanych mięs, drobiu czy ryb.
Dahl to duszona soczewica doprawiona aromatycznymi przyprawami. Pyszne, sycące danie i co najważniejsze łatwe w wykonaniu.
Przepis na indyjski gulasz dahl
Składniki:
na 4 porcje
- 150 g zielonej soczewicy
- 1 mała cebula + 1 duża cebula
- 250 ml pomidorowej passata
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka nasion czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 5 goździków
- garść świeżej kolendry
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100- 150 ml wody
Wykonanie:
- Soczewicę opłucz i ugotuj w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Odcedź.
- Przyprawy w postaci nasion jak również pieprz i goździki upraż na suchej patelni, a potem zmiel lub zgnieć w moździerzu.
- Małą cebulę pokrój w kostkę. Imbir pokrój w bardzo drobną kostkę, posiekaj kolendrę. Wrzuć cebulę, imbir i wszystkie przyprawy na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż cebula będzie szklista po czym dodaj soczewicę i smaż jeszcze przez 5 minut.
- Dodaj teraz pomidory, dopraw gulasz solą i gotuj przez 10 minut. Jeśli gulasz jest bardzo gęsty dolewaj stopniowo wody podczas gotowania.
- Drugą cebulę pokrój w cienkie plasterki i zrumień na oliwie z dodatkiem pieprzu i soli. Kiedy gulasz będzie już gotowy dodaj smażoną cebulę i lekko wymieszaj.
- Podaj gulasz z szafranowym ryżem.
7 komentarzy
ten gulasz wygląda obłędnie!
Dziękuję Bardzo!
ale pyszności
Dziękuję Iza!
To zdecydowanie moje smaki :-) Uwielbiam wszelkie indyjskie dania :-)
Ten gulasz naprawdę jest bardzo pyszny i sycący, a przepis tu podany jest wręcz idealny. Danie to często gości w naszym menu. Polecamy!!!
Dziękuję!