Przepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem…Poświąteczny przegląd lodówki i zamrażalki przyniósł mi pomysł na chili. Namoczoną fasolę czasami mrożę, bo jak mam nagłą ochotę na fasolę to wystarczy, że ją rozmrożę i już mogę działać. Dzisiaj znalazłam w zamrażalniku dwie paczuszki fasoli, pimento i czerwoną mung…”będzie chili” pomyślałam…Dawno nie robiłam chili. Jemy fasolę dosyć często, bo gotuję perskie gulasze z fasolą i fasolową, ale chili to inna bajka zwłaszcza chili sin carne czyli bezmięsne. Tak, można się obyć bez mięsa choćby jeden raz w tygodniu i mimo wszystko jeść komfortowo. Chili to szybkie i łatwe danie przy tym zdrowe i pożywne. Jedzenie fasoli czasami przysparza problemy ale jest to faktycznie kwestia przyzwyczajenia. Poza tym można uniknąć gazowych rewolucji zmieniając wodę dwa razy podczas gotowania fasoli oraz używając odpowiednich przypraw jak kmin, anyż czy włoski koper, które poprawiają pracę żołądka. Jedząc częściej fasolę problemy znikną. Wiem to z własnego doświadczenia.
Tymczasem proponuję przepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem niezawodna alternatywa to chili con carne. Podstawą tego dania jest oczywiście fasola w pysznym pomidorowym sosie, dużo warzyw i dlatego warto wybrać te ekologiczne.
Przepis na chili sin carne
Składniki:
na 4 porcje
200 g ugotowanej fasoli pimento
150 g ugotowanej fasoli mung, czerwonej
1 cebula
1 czosnek solo
1 bakłażan
1 zielona cukinia
1 chili
200 ml bulionu warzywnego
1 słodka papryka, pół na pół żółta i czerwona
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki oleju
świeży tymianek i pietruszka wedle smaku
Przygotuj obie fasole. Najlepiej namocz w zimnej wodzie na noc lub użyj ekologicznych już ugotowanych z kartonu (namoczyłam moją fasolę na noc, około 100 gram każdej). Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę na oleju po czym dodaj czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażan, paprykę i chili. Posyp przyprawami (nasiona kminu upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu) i smaż przez 3 minuty. Wlej pomidory, ocet, wsyp ugotowaną fasolę, dopraw solą i pieprzem i gotuj chili przez 10 minut. Ugotowane chili posyp tymiankiem lub natką pietruszki. Podaj chili z sałatą, awokado, czerwoną cebulą, kozim serem, pomidorami, ryżem, kaszą czy chlebem…Po prostu z tym co lubisz najbardziej.
7 komentarzy
Musi naprawdę dobrze smakować, bo wygląda super. Dzięki za przepis :) Pozdrawiam!
Tradycyjne z mięsem bardzo lubię, więc jestem ciekawa, jak to by mi zasmakowało :)
To zależy czy lubisz cukinię i bakłażana…
Wow – ależ pycha!
Pychota i jeszcze tak pięknie wygląda.
Wygląda wspaniale, zaskakuje kolorami, fakturami i z pewnością smakiem również! :)
Ten talerz pełen pyszności prezentuje się wręcz bosko <3