Przepis na curd z marakui chodził za mną od dawna. Marakuja to owoc o niezwykłym smaku, który uwielbiam. Curd z marakui można wykorzystać do deserów, lodów i jako krem do tortów. Odkąd zrobiłam pierwszą porcję curdu, nie upłynęło kilka dni i już następna porcja chłodziła się w lodówce. Curd z marakui jest niebywale smaczny. Wyjadam curd prosto ze słoika. Spróbujcie!
Curd z marakui
Składniki:
6 owoców marakui
sok z jednej cytryny
70 g cukru
1 łyżka kukurydzianej skrobii
2 żółtka
1 jajko
50 g masła, pokojowa temperatura
Owoce marakui przekrój na pół i łyżeczka wybierz pulpę. Włóż do małego garnuszka wraz z sokiem z połowy cytryny i cukrem. Zagotuj, mieszając cały czas aż cukier się rozpuści. Wylej ugotowane owoce na sito i przetrzyj. Umieść puree z powrotem w garnuszku. Rozpuść kukurydzianą skrobię w reszcie soku z cytryny, dodaj żółtka, białko i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj jajeczną masę do owocowego puree i cały czas mieszając podgrzewaj curd, nie gotuj! Kiedy krem zacznie gęstnieć dodaj masło mieszając. Gotowy curd jest gęsty i błyszczący. Wylej curd na miseczkę, przykryj folią i ostudź. Smacznego!
4 komentarze
Jutro wypróbuję ten przepis. Zapowiada się pysznie ponieważ sam podobnie jak autorka uwielbiam marakuję!
Pozdrawiam
POLECAM!
Fantastyczny ! Ja co roku robię tylko z cytryny, ale z marakui chętnie bym spróbowała, bo przepadam za tym owocem !
Spróbuj, bo jest bardzo smaczny!