Na te upały mrożony deser jak najbardziej. Polecam jagodowe parfait z kruszonką podprawioną kardamonem. Szczyptę kardamonu dodałam nawet do parfait, za radę jednej z czytelniczki. Kardamon i jagody to świetna para, Polecam!
Przy okazji przypominam o przepisie miesiąca, czyli dodajemy przepisy na lody, sorbety i inne mrożone desery.
Składniki:
1,5 l parfait
150 g cukru
50 ml wody
3 białka
250 ml crème fraiche
400 ml jagód
½ łyżeczki waniliowego ekstraktu
¼ łyżeczki zmielonego kardamonu
Zagotuj wodę z cukrem. Gotuj przez około 20 minut do uzyskania syropu. Taki syrop jest bardzo gorący, więc należy uważać aby się nie oparzyć. Upij białka na sztywno, po czym dodaj syrop cienkim strumieniem cały czas ubijając. Ubijaj pianę aż do jej ostygnięcia. Do schłodzonej piano dodaj crème fraîche i zmiksuj. Podziel masę na dwie porcje. Do jednej dodaj dodaj wanilię, a do drugiej jagody i kardamon. Jeśli używasz świeżych jagód połowę porcji zmiksuj. Wlewaj obie porcje równocześnie do plastykowego pojemnika z przykrywką. Przykryj parfait i wstaw do zamrażalki na około 3 godzin. Po tym czasie dodaj kruszonkę i delikatnie zamieszaj parfait. Zamrażaj dalen do uzyskania kremowej lub na wpół zamrożonej konsystencji.
Kruszonka
25 g owsianych płatków
25 g cukru
25 g mąki
25 masła, zimnego
½ łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
Wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone masło. Rozcieraj masło z resztą składników między palcami do chwili uformowania kruszonki. Wstaw do lodówki na 30 minut po czym piecz w nagrzanym na 175ºC piekarniku na termoobiegu przez 25 minut. Po połowie czasu rozdrobnij kruszonkę widelcem i wymieszaj aby się równo zrumieniła. Wyjmij i całkowicie ostudź za nim dodasz do parfait.
3 komentarze
Ale cudowne! :)
Dziékujé Sosna!
wygląda przepysznie, ale cukier chętnie zastąpiłabym stewią… jedno, że dieta, drugie to kwestie zdrowotne. Zazwyczaj dosładzam stewią Natusweet. Spróbuj kiedyś takiego połączenia, ja na pewno spróbuję :)