Kochani mamy sierpień! Sądzę, że większość z Was już wróciła z urlopów, więc ogłaszam przepis miesiąca, którego temat na pewno bardzo polubicie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mrożone desery jak lody, sorbety, parfait czy semifreddo. Mam nadzieję, że Wy też lubicie domowe lody i z chęcią dołączycie do przepisu miesiąca.
Lato to doskonała pora na na przyrządzanie mrożonych deserów. Lody to wspaniały orzeżwiający deser. Lubię przyrządzać lody, bo robię takie na jakie mam ochotę. Domowe lody są naturalne i pozbawione środków barwiących, aromatycznych i konserwantów. Świeże owoce, przyprawy jak cynamon, kardamon, wanilia, śmietanka, jogurty, kokosowe mleko czy jajka są jak najbardziej wskazane.
Popularne lody czy mrożone desery dzielimy na lody tradycyjne, sorbety, parfait i semifreddo. Wszyskie odmiany lodów nieznacznie się od siebie różnią. Sorbet na przykład to rodzaj lodów, który przyrządza się z owocowego puree z dodatkiem cukrowego syropu, a i niekiedy ubitej piano z białek. Jeżynowy sorbet latem to przepyszny deser!
Jak widzicie sorbet nie zawiera mleka i jego przetworów. Semifreddo to włoski deser lodowy, który jest częściowo zmrożony. Semifreddo przyrządza się ze śmietanki i jajek. Można je przyprawić róźnymi owocami, orzechami czy czekoladą.
Kolejny lodowy deser to parfait. Parfait przyrządza się głównie ze śmietanki i w odróżnieniu od lodów mrozi się bez mieszania. Parfait to francuski deser lodowy, parfait oznacza „perfekt”. Podstawą dobrego parfait to śmietanka z żółtkami, lub śmietanka wymieszana z włoską bezą, czyli bezą zaparzaną. Przyrządzam często malinowane parfait, do którego właśnie stosuję zaparzaną bezę.
Domowe lody można zrobić ze wszystkiego. Latem najczęściej przyrządzam owocowe lody jak lody jagodowe czy lody rabarbarowe, jesienią lody jabłkowe z cynamonem.
Dla zwolenników dietetycznych lodów polecam mrożony jogurt.
Czekam na Wasze ulubione przepisy na lody. Możecie je dodawać przez cały sierpień w komentarzach do tego wpisu. Blogerów proszę o wklejenie banerka, którego kod znajdziecie tutaj.
12 komentarzy
o jak fajnie sie składa bo u mnie własnie się chłodzą w zamrażalce lody ;) A te Twoje jagodowe sa cudne!!!!
U mnie też! Jutro przepis na blogu. Czekam na Twój Iza!
[…] dodaję do „Przepisu miesiąca” gdzie w sierpniu przyrządzane są lody i wszelkie mrożone […]
moje pierwsze lody kawowe, ale takie owocowe tez będe musiała zrobić
http://mniam-mniam.blog.pl/2015/08/03/lody-kawowe/
Uwielbiam domowe lody, są o niebo lepsze od kupnych :)
Zawsze zastanawiała mnie różnica między parfait i semifreddo, jakoś nie potrafię jej znaleźć poza tym, że pierwsze jest francuskie, a drugie włoskie ;)
Kiedyś słyszałam, że sorbet z dodatkiem białek nazywa się szerbet. Ach, można zwariować od tych wszystkich nazw! A jest przecież jeszcze granita…
No właśnie, o granicie zapomniałam…
Trafiłam przy okazji poszukiwań na bardzo ciekawy artykuł traktujący o lodach.
http://mobile.wilanow-palac.pl/article/naturalna_magia_czyli_historia_pierwszych_lodow.html
Dołączam się do tych pyszności:)
Pozdrawiam!
http://www.studiokuchnia.pl/2015/08/mrozony-jogurt-malinowy/
Pyszności!
I ja dołączam oraz życzę Wam smacznego!
http://szybkotaniosmacznie.com/2015/08/weganskie-lody-bananowo-nektarynkowe-z-chia/
Ile dobroci w tych lodach!
Ja uwielbiam sorbety ze świeżych owoców, zwłaszcza latem. To tak fajnie człowieka orzeźwia.