3 dania kuchni włoskiej, które warto przyrządzić

Skąpane w słońcu pomidory, aromatyczne zioła, rozpływające się w ustach sery. Kuchnia włoska zaskakuje głębią smaków i zachwyca podniebienia wszystkich smakoszy delikatnych, ale jednocześnie wyrazistych dań. Aby spróbować najlepszych śródziemnomorskich potraw, nie trzeba jednak od razu udawać się w podróż do kraju ze stolicą w Rzymie – podpowiadamy, które z nich warto odtworzyć w domowym zaciszu!

Makaron fettucine z sosem Alfredo

Jeśli na myśl o Italii do głowy przychodzi ci smaczna pasta al dente, to fettucine z kremowym sosem Alfredo będzie kulinarnym strzałem w dziesiątkę! Do przygotowania tego dania nie potrzeba wielu składników, ale warto pamiętać, że im wyższa jakość wyrobów, tym bardziej wykwintny smak. Pyszne produkty można kupić zarówno w sklepach internetowych (m.in. takich jak http://sklep.estella.pl/kontakt), jak i lokalach stacjonarnych.

Lista składników:

  • 400 g makaronu jajecznego typu fettucine,
  • 80 g masła,
  • 90 g oryginalnego włoskiego sera parmezan,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu.
  2. Na patelni powoli roztapiaj masło, uważając, aby się nie przypaliło. Następnie dolej do niego odrobinę wody (najlepiej sprawdzi się ta z ugotowanej pasty) i dokładnie wymieszaj.
  3. Do maślanego sosu dodaj odcedzony makaron i połącz wszystkie składniki, a jeśli mieszanka nie będzie odpowiednio kremowa, dolej jeszcze odrobinę wody.
  4. Całość posyp obficie startym parmezan, dodaj do smaku sól oraz pieprz i ponownie wszystko wymieszaj.

tomato_bruschetta

Bazyliowa bruschetta z pomidorami

Ziołowa bagietka z soczystymi pomidorami to jedna z najsmaczniejszych włoskich przekąsek. Miniaturowe kanapeczki podawane na ciepło fantastycznie sprawdzą się zarówno w roli lekkiego drugiego śniadania, jak i lunchu czy przystawki podanej podczas spotkania z przyjaciółmi. Mimo że istnieje wiele wariacji na temat tego dania, warto postawić na klasykę i rozsmakować się w tradycyjnej kuchni słonecznej Italii.

Lista składników:

  • pieczywo (może być ulubiona bagietka lub ciabatta),
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól morska,
  • świeża bazylia,
  • 3 pomidory (mogą być malinowe lub san marzano).

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokrój w średniej grubości kromki.
  2. Zetrzyj czosnek na grubszych oczkach i natrzyj nim pieczywo, a następnie skrop je obficie oliwą.
  3. Pomidory pokrój w drobną kostkę, przypraw pieprzem i ułóż na kromeczkach.
  4. Bruschettę zapiekaj przez ok. 7 minut w temperaturze 180°C (pieczywo powinno być lekko zarumienione).
  5. Tak przygotowane włoskie kanapki posyp liśćmi świeżej bazylii i dodaj odrobinę świeżo zmielonej soli morskiej.

Gęsta zupa z cukinią, parmezanem i bazylią

Rozgrzewające i pełne kulinarnej głębi zupy to obowiązkowy punkt włoskiego menu. Dodają energii, cieszą podniebienie i świetnie sprawdzają się w roli pożywnego obiadu na bazie wartościowych składników. Danie, w którym najważniejszą rolę odgrywa cukinia, zachwyci wszystkich amatorów sycących dań.

Lista składników:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 4 cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża bazylia,
  • parmezan,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim pokrojony w plasterki czosnek.
  2. Pokrój cukinię w średniej wielkości kostkę i duś na patelni razem z czosnkiem aż do miękkości.
  3. Wlej na patelnię warzywny bulion i gotuj całość na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
  4. Poczekaj, aż zupa ostygnie, a następnie blenduj ją aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  5. Potrawę podawaj ze startym parmezanem i liśćmi świeżej bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *