Skąpane w słońcu pomidory, aromatyczne zioła, rozpływające się w ustach sery. Kuchnia włoska zaskakuje głębią smaków i zachwyca podniebienia wszystkich smakoszy delikatnych, ale jednocześnie wyrazistych dań. Aby spróbować najlepszych śródziemnomorskich potraw, nie trzeba jednak od razu udawać się w podróż do kraju ze stolicą w Rzymie – podpowiadamy, które z nich warto odtworzyć w domowym zaciszu!
Makaron fettucine z sosem Alfredo
Jeśli na myśl o Italii do głowy przychodzi ci smaczna pasta al dente, to fettucine z kremowym sosem Alfredo będzie kulinarnym strzałem w dziesiątkę! Do przygotowania tego dania nie potrzeba wielu składników, ale warto pamiętać, że im wyższa jakość wyrobów, tym bardziej wykwintny smak. Pyszne produkty można kupić zarówno w sklepach internetowych (m.in. takich jak http://sklep.estella.pl/kontakt), jak i lokalach stacjonarnych.
Lista składników:
- 400 g makaronu jajecznego typu fettucine,
- 80 g masła,
- 90 g oryginalnego włoskiego sera parmezan,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu.
- Na patelni powoli roztapiaj masło, uważając, aby się nie przypaliło. Następnie dolej do niego odrobinę wody (najlepiej sprawdzi się ta z ugotowanej pasty) i dokładnie wymieszaj.
- Do maślanego sosu dodaj odcedzony makaron i połącz wszystkie składniki, a jeśli mieszanka nie będzie odpowiednio kremowa, dolej jeszcze odrobinę wody.
- Całość posyp obficie startym parmezan, dodaj do smaku sól oraz pieprz i ponownie wszystko wymieszaj.
Bazyliowa bruschetta z pomidorami
Ziołowa bagietka z soczystymi pomidorami to jedna z najsmaczniejszych włoskich przekąsek. Miniaturowe kanapeczki podawane na ciepło fantastycznie sprawdzą się zarówno w roli lekkiego drugiego śniadania, jak i lunchu czy przystawki podanej podczas spotkania z przyjaciółmi. Mimo że istnieje wiele wariacji na temat tego dania, warto postawić na klasykę i rozsmakować się w tradycyjnej kuchni słonecznej Italii.
Lista składników:
- pieczywo (może być ulubiona bagietka lub ciabatta),
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól morska,
- świeża bazylia,
- 3 pomidory (mogą być malinowe lub san marzano).
Sposób przygotowania:
- Pieczywo pokrój w średniej grubości kromki.
- Zetrzyj czosnek na grubszych oczkach i natrzyj nim pieczywo, a następnie skrop je obficie oliwą.
- Pomidory pokrój w drobną kostkę, przypraw pieprzem i ułóż na kromeczkach.
- Bruschettę zapiekaj przez ok. 7 minut w temperaturze 180°C (pieczywo powinno być lekko zarumienione).
- Tak przygotowane włoskie kanapki posyp liśćmi świeżej bazylii i dodaj odrobinę świeżo zmielonej soli morskiej.
Gęsta zupa z cukinią, parmezanem i bazylią
Rozgrzewające i pełne kulinarnej głębi zupy to obowiązkowy punkt włoskiego menu. Dodają energii, cieszą podniebienie i świetnie sprawdzają się w roli pożywnego obiadu na bazie wartościowych składników. Danie, w którym najważniejszą rolę odgrywa cukinia, zachwyci wszystkich amatorów sycących dań.
Lista składników:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 4 cukinie,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża bazylia,
- parmezan,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim pokrojony w plasterki czosnek.
- Pokrój cukinię w średniej wielkości kostkę i duś na patelni razem z czosnkiem aż do miękkości.
- Wlej na patelnię warzywny bulion i gotuj całość na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
- Poczekaj, aż zupa ostygnie, a następnie blenduj ją aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Potrawę podawaj ze startym parmezanem i liśćmi świeżej bazylii.