Organizujesz spotkanie w gronie znajomych? Jeśli tak, musisz zadbać o gastronomiczną stronę imprezy. Poza daniem głównym, obowiązkowo należy zaserwować przystawki – w tej roli sprawdzą się doskonale włoskie antipasti. Oto kilka przepisów, które staną się dla ciebie inspiracją.
Przyrządzając jedzenie na imprezę, nie należy zapominać o przystawkach. Warto wziąć wzór z kuchni włoskiej, serwując smaczne antipasti. To jedzenie na imprezę, które zrobi wrażenie na każdym gościu. Ty zaś przygotujesz je bardzo szybko – przepisy nie są bowiem skomplikowane.
Klasyczna bruschetta
Jeżeli szykujesz jedzenie na imprezę, bruschetta świetnie sprawdzi się w roli przekąski. Chrupiące grzanki z różnorodnym farszem zaspokoją pierwszy głód.
Składniki:
- 4 połówki ciabatty
- 1 opakowanie sera mozzarella (najlepiej gatunku buffalo)
- pęczek bazylii
- garść pomidorków koktajlowych (ewentualnie pomidorów cherry)
- kilka czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól do smaku.
Pomidory pokrój na ćwiartki, ser – w małą kostkę, a oliwki – w plastry. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj porwane listki bazylii. Całość skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i dopraw do smaku. Opiecz ciabatty i jeszcze ciepłe posmaruj wyciśniętym czosnkiem. Na wierzch wyłóż przygotowany farsz.
Insalata caprese
Insalata caprese to świetne jedzenie na imprezę, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. Jest to antipasti w formie lekkiej sałatki na bazie pomidorów i mozzarelli.
Niezbędne składniki:
- ser mozzarella (250 g)
- pomidory (4 sztuki)
- posiekane świeże listki bazylii (4 łyżki)
- ocet winny lub ocet jabłkowy (2 łyżki)
- oliwa z pestek winogron (6 łyżek)
- sól i pieprz do smaku.
Ser mozzarella pokrój w grubsze plastry i rozłóż na talerzu. Skrop niewielką ilością oliwy połączonej z octem, a następnie oprósz szczyptą soli i pieprzu. Umyte pomidory pokrój w plastry i wyłóż na plastry sera. Wyłóż kolejne plastry sera i pomidorów, układając je naprzemiennie. Na koniec udekoruj listkami bazylii i polej niewielką ilością oliwy wymieszanej z octem.
Oliwki w ziołach
Oliwki w ziołach to jedzenie na imprezę, które jest dość specyficzne w smaku z uwagi na główny składnik. Warto jednak przygotować to klasyczne włoskie antipasti, ponieważ w takiej formie smakuje naprawdę dobrze.
Składniki:
- garść zielonych i czarnych oliwek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- pół pęczka świeżych ziół: bazylii, oregano, tymianku
- 2 ząbki czosnku.
Zioła oraz czosnek posiekaj na drobno. Oliwki umieść w słoiku, dodaj zioła, oliwę oraz sok z cytryny. Zamknij i umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny.
Organizujesz imprezę w stylu włoskim? Jedzenie możesz zamówić online
Szykując jedzenie na imprezę, wiele osób inspiruje się sztuką kulinarną Włoch. Jeżeli i ty organizujesz spotkanie w takim stylu, zachowaj klimat nie tylko w przypadku antipasti. Podaj gościom również typowo włoskie danie główne – szczególnie, że możesz zamówić je online. Wystarczy skorzystać z pośrednictwa internetowego portalu gastronomicznego, by złożyć zamówienie. Sprawdź, co oferują najlepsze włoskie restauracje w twoim mieście.
9 komentarzy
Lubię włoskie smaki.
Bardzo fajne pomysły.
Idealne przed weekendem.
Pozdrawiam cieplutko! :)
Wygląda naprawdę świetnie, uwielbiam takie dania :D
Niby klasyczna bruschetta a znika na takiej imprezie w oka mgnieniu :)
Bardzo apetyczne :) Chętnie bym zjadła :)
Pyszności!
Mniami :)
Bardzo lubię bruschetty i caprese i często przyrządzam, ale oliwki muszę spróbować zrobić w ten sposób, co Ty, bo pomysł świetny :)
Bardzo lubię taką bruschette i chetnie robię dla siebie i męża na kolację :)
Włoskie przystawki – proste, łatwe w przygotowaniu no i przede wszystkim… pyszne!!