Chleb z quinoa i międzynarodowy dzień chleba

Dzisiaj obchodzimy światowy dzień chleba. Specjalnie na tę okazję upiekłam chleb, który właściwie nie wierzyłam, że może być tak dobry, chleb z quinoa. Inspiracją do chleba jest włoski chleb pane francese, chleb pieczony na zaczynie zwanym biga.

Biga podobnie jak poolish powinnień postać przynajmniej przez 2 godziny w pokojowej temperaturze, a najlepiej przez noc w lodówce. Chleb będzie o wiele bardziej aromatyczny.

chleb z quinoa

Do chleba można dodać chyba wszystko. Tym razem postanowiłam wypróbować chleb z quinoa z dodatkiem dżemu z płatków róży i laskowych orzechów. Nie mogłam się doczekać aby go spróbować…Wyszedł wspaniale!

Quinoa, którą bardzo lubię jest trochę gorzka w smaku. Na szczęście bardzo łatwo można się pozbyć goryczy, płucząc quinoa pod bieżącą wodą przez kilka minut.

międzynarodowy dzień chleba

Przepis na chleb z quinoa

Składniki:

na 3 bochenki

Biga

  • 2 g świeżych drożdży
  • 280 g mąki
  • 170 g wody

Quinoa

  • 100 g quinoa, u mnie czerwona
  • 200 g wrzątku

Chleb quinoa

  • 400 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki graham
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 łyżka kopiasta płatków dzikiej róży
  • cała quinoa
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Z podanych składników przygotuj biga. Biga jest dosyć gęsta, ale taki ma być.Przykryj folią i włóż na noc do lodówki.
  • Zalej quinoa (po uprzednim wypłukaniu wodą)wrzątkiem i odstaw na noc do napęcznienia.
  • Na drugi potnij biga na kawałki i dodaj wodę o temperaturze 25ºC aby się rozpuścił. Ja używam misy od asystenta kuchennego i w niej też wyrabiam chleb mechanicznie. Dodaj teraz kolejno obie mąki, quinoa,różę. Wyrabiaj chleb na wolnych obrotach przez 7 minut.
  • Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, przesyp do woreczka i potrzyj, tak aby łuski odpadły, po czym posiekaj orzechy z grubsza.
  • Po 7 minutach dodaj teraz orzechy i sól i wyravbiaj chleb jeszcze przez 10 minut. Zrób test glutenowy. Jeśli porcja ciasta rozciąga się i tworzy delikatną błonkę to znak, że chleb jest dobrze wyrobiony.
  • Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyjmij na blat posypany mąką i złóż ciasto chlebowe kilka razy. Włóż z powrotem do naczynia, przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
  • Podziel chleb na 3 kawałki o wadze około 650 gram, złóż raz rozciągając w prostokąt , a potem składając i formując mały bochenek. Przykryj chlebki folią i pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 250ºC (termoobieg) i umieść w nim blachę lub kamień, na którym będziesz piekła chleb. Wstaw również foremkę z wodą.
  • Chleb oprósz mąką i ponacinaj, a następnie ułóż na blaszy. Jeśli nie zmieścisz, pozostały chleb włóż do lodówki, aby zatrzymać wyrastanie.
  • Piecz chleb z quinoa przez 15 minut na 250ºC (cały czas termoobieg), a potem zmniejsz do 200ºC i piecz jeszcze przez 20- 25 minut.
  • Wyjmij i ostudź na drucianej podstawce.

pyszny chleb z quinoa

chleb upieczony na biga
World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

 

 

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *