Witam! Jak ten czas leci! Za tydzień o tej porze będę w drodze do Polski…A tym czasem mam dla Was przepis na pyszny chlebek czyli focaccia z manchego i bazylią. Focaccia to jeden z moich ulubionych dodatków do grilla. Ta jest szczególna, bo wyrastała przez w lodówce. Bardzo lubię piec chleb, który rośnie przez noc. W ten sposób zaoszczędzam mnóstwo czasu i swobodnie mogę się zająć grillowaniem. Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni w piekarniku.
Lubię nadziewaną focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce. Jak widać na zdjęciu focaccia ma wspaniałą „podziurkowaną” strukturę. Smak jest również inny. To zasługa długiego i powolnego wyrastania.
Focaccia z manchego
Składniki:
blaszka prostokątna 20 cm x 35 cm
450 g pszennej mąki chlebowej
300 ml zimnej wody
20 g drożdży
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy + 3 łyżki
garść liści bazylii
50 g manchego
sól morska do posypania, płatki
W misce od miksera rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód, oliwę i mąkę. Zarób ciasto, po czym dodaj sól i zarabiaj za pomocą haka do miksera przez 10 minut. Pod koniec zarabiania dodaj pokrojone liście bazylii. Ciasto jest luźne i lepiące ale takie ma być. Taka natura focaccii. Posmaruj oliwą formę do pieczenia. Wyłóż ciasto. Posmaruj palce oliwą i rozprowadź ciasto równomiernie w formie. Jeśli chcesz aby focaccia była niższa użyj większej formy. Akurat nie miałam zbyt dużo miejsca w lodówce, więc użyłam mniejszej formy.
Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki najmniej na 12 godzin. Moja focaccia wyrastała przez 20 godzin. Na drugi dzień polej focaccia oliwą, zrób wgłębienia palcami (moja ulubiona czynność), posyp płatkami soli i wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Jeśli użyjesz większej formy piecz krócej 15-20. Wyjmij upieczoną focaccię i ostudź, przez pierwsze 5 minut w formie, a potem wyjmij na metalową kratkę. Przed podaniem pokrój focaccię na kawałki. Chleb można zamrozić.
20 komentarzy
Wow, uwielbiam takie dania. Lekkie i super smaczne oraz nie takie trudne do przygotowania .Dziękuje bardzo.
Ja też!
Jeszcze takiego chlebka nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie. Kiedyś skorzystam z przepisu i też zrobię:)
Polecam!
Takie danie to dla mnie całkowita nowość – bardzo ciekawe:)
..i proste!
Bardzo chętnie bym skosztowała, bo prezentuje się bardzo apetycznie :)
Udanego wyjazdu do Polski :)
Dziękuję!
U mnie na prośbę taty focaccia jest przygotowywałam minimum raz na 2 tygodnie, uwielbiana zwłaszcza z oliwkami, teraz muszę wypróbować Twoją wersję ;)
Polecam!
Gosiu ale mi narobiłaś smaka :-) cudo :-)
Cieszę się!
Ale pysznosci tutaj u Cb ;) narobiłaś mi smaka na wieczór ;)
To dobrze…he, he…
Uwielbiam Focaccię prosto z piekarnika :)
…albo przypieczoną na grillu…
Wygląda niezwykle apetycznie, muszę spróbować.
Polecam!
Z hummusem to byśmy zjadły całą blachę :D
Jasne!