Foccacia z manchego i bazylią

Witam! Jak ten czas leci! Za tydzień o tej porze będę w drodze do Polski…A tym czasem mam dla Was przepis na pyszny chlebek czyli focaccia z manchego i bazylią. Focaccia to jeden z moich ulubionych dodatków do grilla. Ta jest szczególna, bo wyrastała przez w lodówce. Bardzo lubię piec chleb, który rośnie przez noc. W ten sposób zaoszczędzam mnóstwo czasu i swobodnie mogę się zająć grillowaniem. Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni w piekarniku.

focaccia z manchego

Lubię nadziewaną focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce. Jak widać na zdjęciu focaccia ma wspaniałą „podziurkowaną” strukturę. Smak jest również inny. To zasługa długiego i powolnego wyrastania.

focaccia_przepis

Focaccia z manchego

Składniki:

blaszka prostokątna 20 cm x 35 cm

450 g pszennej mąki chlebowej

300 ml zimnej wody

20 g drożdży

2 łyżki miodu

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy + 3 łyżki

garść liści bazylii

50 g manchego

sól morska do posypania, płatki

focaccia_z_manchego

W misce od miksera rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód, oliwę i mąkę. Zarób ciasto, po czym dodaj sól i zarabiaj za pomocą haka do miksera przez 10 minut. Pod koniec zarabiania dodaj pokrojone liście bazylii. Ciasto jest luźne i lepiące ale takie ma być. Taka natura focaccii. Posmaruj oliwą formę do pieczenia. Wyłóż ciasto. Posmaruj palce oliwą i rozprowadź ciasto równomiernie w formie. Jeśli chcesz aby focaccia była niższa użyj większej formy. Akurat nie miałam zbyt dużo miejsca w lodówce, więc użyłam mniejszej formy.

Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki najmniej na 12 godzin. Moja focaccia wyrastała przez 20 godzin. Na drugi dzień polej focaccia oliwą, zrób wgłębienia palcami (moja ulubiona czynność), posyp płatkami soli i wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Jeśli użyjesz większej formy piecz krócej 15-20. Wyjmij upieczoną focaccię i ostudź, przez pierwsze 5 minut w formie, a potem wyjmij na metalową kratkę. Przed podaniem pokrój focaccię na kawałki. Chleb można zamrozić.

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.