Kiedyś miałam problem jak rozróżnić frittata od omleta. Doczytałam gdzieś, że omlet smaży się jedynie na patelni. Poza tym dodatki zawija się w omlet, więc musi on być odpowiednio cienki, aby nie popękał przy zwijaniu. Omlet znany jest jako wersja uboższa włoskiej frittata. Frittata natomiast to masa jajeczna wymieszana z dodatkami ( ewentualnie posmażonymi ) i podpieczona w piekarniku.
Sądząc po składnikach, które użyłam z lekkim sumieniem mogę przyznać, że moje śniadanie na pewno było frittata. Uwielbiam jajka w każdej postaci, wiec jeśli bym miała się przerzucić na dietę LCHF to frittata na śniadanie gościłaby u mnie bardzo często.
Nie wiem czy spotkaliście się z LCHF (dieta wysoko tłuszczowa , z małą ilością węglowodanów). Lubie od czasu do czasu tak sobie pojeść, dieta naprawdę działa. Jedyne co mi sie nie podoba to wypieki ze słodzikami. Kiedy ja jestem na tej diecie nie czuję w ogóle pociągu na słodkie, a sama dieta ma właśnie na celu stabilizację poziomu cukru w organizmie. Ale cóż jak każda dieta tak i ta musi czymś przyciągnąć i zwykle osoby, które uwielbiają słodkie.
LCHF dieta, często zwana nie dietą, a stylem życia ogranicza spożycie węglowodanów do minimum. Główna zasada diety to wszystko co rośnie w ziemi ( ziemniaki, marchewka, pietruszka…)należy odrzucić z jadłospisu, tak samo jak nasiona roślin strączkowych ( z wyjątkiem tych, które zawierają dużo protein ( soja). Zielone warzywa są w łasce, ale już czerwona papryka jest za słodka. No i oczywiście dieta zaleca odrzucenie owoców takich jak melon, winogrona, gruszki,czereśnie, z czym ja nie mogłabym się pogodzić. I tak schudłam jedząc te wszystkie wymienione owoce. Jedynie to czego się całkowicie wyrzekłam to ryżu, ziemniaków i chleba.
A wy macie jakieś doświadczenia z LCHF?
LCHF frittata
Składniki:
na 2 porcje
3 jajka
100 ml mleka
100 g warzyw,( brokuły, kalafior,papryka,fasola szparagowa)
50 g krewetek
1 dymka
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanego koperku
sól
Warzywa pokrój na mniejsze i podsmaż na oliwie. Użyj patelni, którą możesz wstawić do piekarnika. Zalej warzywa roztrzepanymi z mlekiem jajkami, dodaj krewetki, posyp koprem i włóż do piekarnika na 200ºC, na około 5 minut. Jajka muszą się tylko ściąć!
2 komentarze
Czy fritate można ogdrzać i zjeść na drugi dzień? Szukam śniadań, które można w biegu, z rana, szybkciutko zjeść, bez przygotowywania… Może jakiś inny pomysł (coś na zasadzie kromka z masłem, z szynką):-)
Najlepsza frittada to frittada zaraz po zrobieniu. Można podgrzać, ale już tak nie smakuje. Proponuję kanapkę z frangipane lub kanapki z groszkowym pesto