Jeśli nie macie ochoty stać przy kuchni i smażyć furę naleśników, to mam dla was idealne rozwiązanie, przepis na dutch baby, czyli naleśnik z piekarnika. Dutch baby to dla mnie bardziej wykwintne śniadanie, które idealnie wpasowuje się pomiędzy suflet a tradycyjny naleśnik. Można go podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak truskawki, które będą znakomitym uzupełnieniem zdrowego śniadania.
Przepis na dutch baby jest bardzo prosty – wystarczy przygotować ciasto na bazie mąki, jajek, mleka i odrobinie cukru, a następnie upiec je w piekarniku. Efekt? Puchaty i lekko chrupiący naleśnik, który rozpływa się w ustach. Można podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dowolnymi dodatkami – słonymi lub słodkimi.
Dutch baby to idealna propozycja na weekendowe śniadanie w gronie rodziny lub przyjaciół. Jest szybki w przygotowaniu i zawsze wzbudza zachwyt gości swoim wyglądem i smakiem. Dodając do niego ulubione owoce, takie jak truskawki, można stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia. Taki naleśnik z patelni niemalże z niej wychodzi podczas pieczenia! Po wyjęciu z piekarnika naleśnik lekko opada ale zachowuje swoją puszystość.
Dlatego jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i pyszne śniadanie, koniecznie wypróbuj przepis na dutch baby. To danie, które zaskoczy cię swoją prostotą i smakiem, a jednocześnie sprawi, że poczujesz się jak w eleganckiej kawiarni, delektując się wykwintnym posiłkiem. A truskawki dodadzą mu dodatkowego uroku i świeżości. Smacznego!
Przepis na dutch baby na słodko
1 porcja
Składniki:
50 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
100 g truskawek
2 jajka
80 ml mleka, u mnie migdałowe
2 łyżki stopionego masła + 10 g masła do pieczenia
50 g pszennej mąki
szczypta soli do smaku
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
100 g twarożku
cukier puder do posypania
Rozgrzać piekarnik na 220ºC. Przygotować dwie miski. Do jednej dodać pokrojone na plasterki truskawki, połowę cukru i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić na bok.
Za pomocą miksera zmiksować na gładką masę jajka, mleko migdałowe, mąkę, sól, wanilię i 2 łyżki roztopionego masła.
Resztę masła rozpuścić i lekko zrumienić na żeliwnej patelni o średnicy 15 cm. Rozprowadzić po całej patelni i po brzegach. Wylać ciasto naleśnikowe na patelnię. Na wierzchu ułożyć kilka pokrojonych truskawek, opcjonalnie.
Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec dutch baby przez około 15 minut. Ważne aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ wtedy naleśnik opadnie.
Jeść naleśnik z piekarnika z twarożkiem i marynowanymi truskawkami. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!