612
Szafranowy miesiąc miesiąc dobiega końca, ale u mnie to dopiero początek szafranowych wypieków. Niedługo rozpocznie się Adwent i tradycyjne w Szwecji zapraszanie na tak zwany julbord czyli świąteczny stół, które trwa aż do świąt. W Szwecji świętujemy przez cały Adwent, więc ja na pewno zaskoczę Was jeszcze nie jednym szafranowym wypiekiem.
Więc dzisiaj znowu szafran! Tym razem upiekłam kruche ciasteczka szafranowe. Jeśli jeszcze nie zetknęliście się z szafranowym wypiekiem to polecam te łatwe do wykonania ciasteczka. Nie macie pojęcia jak pięknie pachną takie szafranowe wypieki. Do ciasteczek oprócz szafranu dodałam również otartą skórkę z cytryny i sok. Wspaniała kombinacja.
Kruche ciasteczka szafranowe
Składniki:
Kruche ciasto
- 350 g pszennej mąki
- 70 g ziemniaczanej mąki
- 200 g cukru
- nasionka z pół laski wanilii
- 225 g masła
Ciasto 1
- 1 łyżka gorącej wody
- ½ g szafranu
Ciasto 2
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- W gorącej wodzie rozpuść szafran i pozostaw do ostygnięcia.
- Wyszoruj cytrynę i otrzyj ze skórki, a następnie wyciśnij łyżkę soku.
- Wsyp suche składniki do misy kuchennego asystenta. Dodaj pokrojone, zimne masło i zmiksuj składniki na gładką masę.
- Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj szafran, a do drugiej cytrynę. Wyrób ciasto na nowo. Następnie wyłóż na dwa arkusze pergaminu i rozwałkuj. Teraz ułóż szafranowe ciasto na cytrynowym i zwiń w rulon. Zawiń w pergamin i włóż ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Schłodzone ciasto pokrój w talarki ułóż na blaszy wyłożonej pergaminem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez 10 – 12 minut.
16 komentarzy
Prezentują się wspaniale :)
Dziękuję!
cudne ciasteczka :) zapisuję przepis i spróbuję w końcu szafran :)
No w końcu musisz spróbować!
Jak cudownie, że są dwukolorowe – pięknie się prezentują!
Dziękuję!
wyglądają niesamowicie wdzięcznie z tym wzorkiem
Dziękuję!
Pyszne, aromatyczne ciasteczka :)
Tak, pachnę cudnie!
Bardzo smaczne zakręcenie :D
Dziękuję!
jakie ładne ;)
Hej, będę się brała za robienie Twoich ciastek jutro, są przepiękne! A ile sztuk wychodzi, mniej więcej z tego przepisu? :) pzdr
biorę udział w konkursie, więc jeśli mogę prosić o zerknięcie na mój przepis i zagłosowanie, będę wdzięczna bardzo :)
http://kuchnialidla.pl/wypiek/torcik-ferocii-z-kremem-orzechowo-korzennym-1
O dziękuję! Z tej porcji wychodzi mniej więcej 24 sztuki. Moje były o średnicy około 10 cm. Na przepis zagłosowałam.
Pozdrawiam serdecznie
Właśnie się Gosiu pieką. Pachną pięknie, ale nie wyszły mi takie ładne :-(