Ciasto z galaretką z truskawek

Ciasto z galaretką z truskawek i bezą typu krajanka jest pyszne, dekoracyjne i z powodzeniem może zastąpić tort. Bardzo lubię ciasto z galaretką. Jest orzeźwiające i można do niego użyć sezonowych owoców. Ponieważ w Szwecji nie ma galaretek w proszku nauczyłam się je robić sama. Moje galaretki są więc naturalne w smaku i w kolorze.

Ciasto z galaretką to hit lata! Przyrządzam je na ogół spontanicznie bez okazji. Po prostu jako letni deser…ale wczoraj był szczególny dzień, bo mój syn obchodził swoje 25 urodziny. To jedno z ciast, które było na jego liście oczywiście oprócz pysznego tortu, o którym napiszę wkrótce.

ciasto z galaretka

Tym razem przyrządziłam ciasto z truskawkową galaretką. Jest podobne do tego z malinami, ale biszkopt jest bezglutenowy. Co prawda truskawki o tej porze nie są jeszcze tak intensywne w smaku i kolorze ale ciasto i tak jest pyszne! No cóż dla mnie istnieje tylko jeden gatunek truskawki, który uważam za najsmaczniejszy, czyli truskawka murzynka, słodko kwaśna i mocno czerwona.

Ciasto z galaretką to taki polski przysmak. W Szwecji  rzadko kiedy można trafić na jakieś tortowe ciasto z galaretką. Kiedy więc zapraszam na to ciasto koleżanki z pracy to zawsze jest święto. Moje polskie wypieki cieszą się popularnością.

ciasto z truskawkami

Ciasto z galaretką

Składniki:

prostokątna forma 20 cm x 35 cm

Biszkopt bezglutenowy

6 żółtek

3 białka

100 g cukru

40 g skrobii kukurydzianej

60 g skrobii ziemniaczanej

szczypta soli

Beza

3 białka

150 g cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej

szczypta soli

Galaretka truskawkowa

1,2 kg truskawek, świeżych

200 g cukru

3 łyżki soku z cytryny

14 listków żelatyny

300 ml wody

Dodatkowo

300 ml śmietanki kremówki

truskawki do dekoracji

galaretka_truskawkowa

Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i  wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika bez termoobiegu. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu.

Nastaw piekarnik na 120ºC. Ubij białka na puszysto z odrobiną soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodaj skrobię i zamieszaj szybko przez 20 sekund. Po ubiciu piana powinna być gęsta, gładka i lśniąca. Przykryj blaszkę papierem do pieczenia. Narysuj prostokąt wielkości foremki, w której był pieczony biszkopt. Rozprowadź bezę w obrębie prostokąta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku to całkowitego wysuszenia i ostudzenia.

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Podziel truskawki na ćwiartki, wymieszaj z cukrem i odstaw na godzinę. Kiedy truskawki puszczą sok przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj sok z cytryny i doprowadź do wrzenia, nie gotuj! Dodaj odciśniętą żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia w chłodnym miejscu. Kiedy galaretka zacznie krzepnąć wylej n biszkopt i rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki.

Ubij śmietankę na puszysto. Rozprowadź równomiernie po galaretce i przykryj bezą. Pokrój ciasto na kawałki. Każdą porcję udekoruj truskawką. Smacznego!

ciasto_ z_ truskawkowa_ galaretka

Ciasto z galaretką należy przechowywać w lodówce. Ponieważ galaretka jest wilgotna, więc nieco barwi biszkopt. Łakomczuchom to nie przeszkadza.

SparaSpara

SparaSpara

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.