Kurczak jest pyszny. Lubię przyrządzać kurczaka zwłaszcza udka z kurczaka. Dzisiaj proponuję przepis na udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym. Uwielbiam musztardę. Zabrałam z Polski kilka słoików, bo jest mniej słodka i ma bardziej wyrazisty smak gorczycy. Szwedzi lubią słodką musztardę i jedynie ostra dijon musztarda spełnia moje wymagania. Ale wracając do kurczaka, udka należy zamarynować przynajmniej na godzinę przed pieczeniem. Będą wtedy aromatyczne i kruche. Do tego przepisu wybrałam duże udka z częścią grzbietową ale można również użyć pałek. Jakie przystawki wybieracie do kurczaka? Przygotowałam ryż na słodko z karmelizowaną cebulą i rodzynkami i prostą sałatkę z warzyw i owczego sera.
Udka marynowane w sosie musztardowym podczas pieczenia pięknie się karmelizują. Uwielbiam skórkę z kurczaka, przesiąkniętą przyprawami i chrupiącą. Dlatego pozostawiam mięso nieco dłużej w piekarniku aby skórka nabrała odpowiedniej konsystencji.
Udka z kurczaka marynowane i pieczone
Składniki:
na 6 porcji
1½ kg udek z kurczaka, około 6 – 8 sztuk
150 ml winnego octu
2 łyżki miodu
2 łyżki trzcinowego cukru
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 słoiczek musztardy
1 łyżka soli
Ryż z karmelizowaną cebulą i rodzynkami
2 cebule, średniej wielkości
50 g masła
szczypta zmielonego szafranu
1 łyżka cukru
3 łyżki rodzynek
300 g ryżu długoziarnistego, najlepiej basmati
Udka z kurczaka opłukaj wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Mięso powinno być całkowicie pokryte marynatą. Marynuj mięso przez godzinę lub przez noc. Wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 200ºC i wstaw mięso razem z marynatą do nagrzanego piekarnika. Piecz udka przez godzinę odwracając raz. Marynata pięknie się karmelizuje i pokrywa kurczaka cienką, ciągnącą warstwą. W międzyczasie ugotuj ryż. Zacznij od karmelizowania cebuli. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Następnie posyp cukrem, szafranem i smaż na małym ogniu przez 20 minut. Namocz rodzynki w wodzie na 10 minut. Odlej wodę i dodaj rodzynki do cebuli. Smaż jeszcze przez 5 minut. Opłukaj ryż zimną wodą. Napełnij garnek wodą, tak aby przykryła ryż. Dodaj łyżkę soli, zagotuj. Gotuj ryż przez 10 minut i odcedź. Na dno garnka włóż kawałek masła. Rozpuść i rozprowadź masło równomiernie po dnie garnka. Wsyp odcedzony ryż, dodaj karmelizowaną cebulę z rodzynkami i lekko przemieszaj, uważając aby ryż się nie rozleciał. Najlepiej użyć do tej czynności widelca. Przykryć garnek pokrywką i gotować – parować ryż na małym ogniu (u mnie kuchnia indukcyjna na poziomie 4). Ugotowany ryż po zdjęciu pokrywki bucha parą. Ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie. Podaj udka z kurczaka z ryżem i fasolką. Smacznego!
4 komentarze
Takie pyszności, że nie sposób się na nie nie skusić :) Apetycznie :)
Narobiłaś nam najbardziej ochoty na fasolkę szparagową :D
Wow! Idealny pomysł na obiad! Połączenie udek marynowanych w sosie musztardowym i ryżu z cebulką i rodzynkami – to musi być genialne!
Polecam wypróbować!