Koktajl sezamowy z mrożonym bananem

Koktajl sezamowy z mrożonym bananem jest bardziej pożywny niż zwykły koktajl owocowy. Za pewne jego bogatość w naturalne tłuszcze i białko sprawia, że zaspokaja głód na długo. Chociaż lubię owocowe koktajle to stanowią one dla mnie raczej deser. Faktem jest, że po ich zjedzeniu już po godzinie czuję głód. No cóż węglowodany nie sycą na długo. Jeśli mam ochotę na pożywny koktajl to miksuję go z nasionami. Są one bogate w w wysokiej jakości białko i kwasy tłuszczowe. Naturalnie zagęszczają koktajl i dostarczają mu smaku. Koktajl sezamowy prawdziwa bomba zdrowia. Przyrządzam go z kurkumą, cynamonem i gałką muszkatołową. Użyłam również migdałowego mleka, więc jest to napój w pełni wegański. Osłodziłam koktajl jedynie mrożonym bananem. Jak dla mnie jest wystarczająco słodki.

koktajl sezamowy

Świeża kurkuma pojawiła się w sklepach całkiem niedawno. Suszoną i sproszkowaną znacie pewnie nieco dłużej. Popularność kurkumy wzrasta w Europie ze względu na jej zdrowotne walory. Jem kurkumę odkąd poznałam mojego męża. W perskiej kuchni jest to obowiązkowa przyprawa. Ze względu na neutralny smak kurkumy można ją dodawać do koktajli, napojów i wypieków.

Koktajl sezamowy

Składniki:

1 porcja

1 mrożony banan

3 łyżki nasion sezamu, łuskane

2 łyżki nasion konopi łuskanej

250 ml migdałowego mleka

½ łyżeczki cynamonu

szczypta utartej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka kurkumy

szczypta kardamonu

koktajl sezamowy_przepis

Koktajl można przygotować na dwa sposoby. Nasiona sezamu można najpierw namocz w  wodzie na 8 godzin lub na noc. Taka wersja koktajlu to wersja raw.  W tej wersji sezam jest wciąż wyczuwalny nawet po zmiksowaniu koktajlu. Wystarczy, że  odcedzisz nasiona z wody i umieścisz w blenderze. Dodaj pokrojonego banana i resztę składników. Zmiksuj. Podaj posypując lekko kurkumą lub cynamonem.

koktajl proteinowy_1

Do drugiej wersji użyłam uprażonych nasion i zmiksowałam jeszcze gorące na jednolitą masę. Domyślacie się, że powstało tahini. Następnie dodałam resztę składników i jeszcze raz zmiksowałam. Koktajl smakuje tak samo, jest bardziej aksamitny pod względem konsystencji i wydaje mi się, że jest bardziej sezamowy.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.