Dzisiaj na blogu kolejny przepis na wątróbkę drobiową. Regularne spożywanie wątróbki ma duże korzyści dla zdrowia. Okazuje się, że podroby są niezwykle pożywne, a w wątrobie znajduje się najwięcej substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co do mnie i mojej rodziny, nie muszę nikogo przekonywać do smaku wątróbki, ponieważ wszyscy bardzo ją uwielbiamy.
Dodatkowo, przygotowanie dania z wątróbki na obiad nie zajmuje wiele czasu. Idealnie smażona wątróbka z cebulą powinna mieć różowy środek, co oznacza, że jest miękka i niezwykle aromatyczna. Wątróbka ma charakterystyczny smak, który niekoniecznie przypadnie do gustu każdemu. Jak mówi się, wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli chodzi o mnie, to pokochałam wątróbkę wiele lat temu. Od tego czasu, kiedy zamówiłam w jednej z renomowanych warszawskich restauracji wątróbkę cielęcą w jabłkach, jestem wielką fanką tego dania i znam sekret jego właściwego przyrządzenia.
Typowe danie na obiad składa się z ziemniaków, sałatki i jakiegoś mięsa. Często do obiadu przygotowuję sos na ciepło lub na zimno. Na dzisiejszy obiad zaplanowałam sałatkę z sosem koperkowym. Dodatkowym koperkiem posypałam ziemniaki. Wątróbkę usmażyłam na maśle, a po obróbce termicznej doprawiłam ją solą i pieprzem.
Wątróbka drobiowa z jarmużowym slaw, czy risotto z wątróbką to świetny pomysł na szybki obiad. Warto rozważyć dodanie podrobów do domowego menu, uwzględniając korzyści zdrowotne oraz atrakcyjną cenę.
Przepis na wątróbkę drobiową
4 porcje
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 duże cebule
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki masła
Obiadowe przystawki
Gotowane ziemniaki
koper
lekka sałatka z sosem koperkowym
Obrać cebule i pokroić w krążki. Zeszklić na maśle. Wyjąć na talerz. Następnie usmażyć wątróbkę. Doprawić wątróbkę solą i pieprzem i dodać cebulę. Podsmażyć przez chwilę. Podać wątróbkę z ziemniakami i sałatką. Smacznego!