Muffinki śliwkowe na szybkiego. Bardzo je lubię, bo są puszyste, mięciutkie i robi je się naprawdę szybko. Przyszłam dzisiaj z pracy dosyć późno ale już w drodze do domu miałam plan, że właśnie upiekę muffinki ze śliwkami.
Muffinki śliwkowe
Składniki:
10 muffinków
180 g mąki
100 ml oleju
150 ml crème fraîche
1 duże jajko
40 g trzcinowego cukru
40 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki oczyszczonej sody
½ łyżeczki waniliowego ekstraktu
szczypta soli
4 duże śliwki
Jak zwykle suche składniki i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie połącz miksując lekko lub mieszając łyżką. Papierowe papilotki umieść w muffinkowej formie i napełnij ciastem. Pokrój śliwki w kostkę i wciśnij w ciasto. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC, nastawionego na termoobieg i piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone muffinki oprósz cukrem pudrem.
1 Komentarz
pyszneee takie ze sliwkami ;)